A ramen egy japán tésztaleves, eredete azonban elég homályos. Egyes feltevések szerint Kínából származik, mások szerint a 20. századi Japánból. Ami biztos, hogy a ramen alapja a kínai típusú búzalisztből készült házi tészta, így minden valószínűség szerint tényleg Kínában született meg az első recept.
A ramen szó eredetéről is két lehetséges magyarázat létezik: az egyik szerint a kínai la mian szóból ered, ami „kézzel készült tésztát” jelent, a másik szerint a kínai lao mian japán átirata, ami pedig „ősi tésztát” jelent.
És hogy mi is kerül a ramenbe? Alaplé, tészta, hús, zöldségek, tojás, alga, szója, miso. A rament számtalan változatban készítik, Japánban is régiónként más és más specialitást találunk, és most elleshetjük a Fald feles fiúk 10 perces villám ramen receptjét.
Hozzávalók
- 1 ek szezámolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk gyömbér
- 250 g Kometa sertéskaraj
- 1 l marha alaplé (alacsony sótartalmú)
- 2 cs instant tészta
- 2 db tojás
- 1 ek szójaszósz
- 1 cs újhagyma
Elkészítés
Elsőként pirítsuk meg a csíkokra vágott Kometa sertéskarajt, a gyömbért és a fokhagymát a szezámolajon. Ezt követően öntsük fel egy liter marha alaplével és főzzük össze.
Végül adjunk hozzá két csomag ramen tésztát.
Egy tál aljára öntsünk 1 evőkanál szójaszószt, majd adjuk hozzá az újhagyma felkockázott alsó szárát.
Már nincs is hátra más, csak egy 6 perces főtt tojást elkészíteni, félbe vágva a tetejére rakni és az újhagyma többi részével díszíteni. A tojást újraforrástól számítva pontosan hat percig főzzük. Végül ahogy elkészültünk, helyezzük jéghideg vízbe.
Jó étvágyat hozzá!