fbpx
május 21, 2024

Látnivalók, amelyek megérdemlik, hogy felvegyük a túracipőt

A KOMETA kora tavasszal a kedvenc hazai kirándulóhelyeiről kérdezte Facebook közösségét. A válaszok alapján a legtöbben ugyan a Balatont és környékét szeretik meglátogatni, de a számos népszerű látnivaló mellett akadtak olyanok is, akik nem annyira ismert helyeket ajánlottak. Úrkúti őskarszt, Lázbérci-víztározó és upponyi sziklabércek, nagyhegyesi Kráter-tó, Jeli Arborétum – ha még te sem jártál ezeken a helyeken, itt az idő, hogy pótold az elmaradásod, és ellátogass egy újabb hazai gyöngyszemhez!

A KOMETA Facebook közösségéből 1002-en válaszoltak arra a kérdésre, hogy melyek a kedvenc hazai kirándulóhelyeik. Sok hasonló válasz érkezett, de még így is több mint 200 különböző látnivalót, várost, tájegységet osztottak meg egymással. A posztnak pont ez volt a célja, hogy ezekből az ajánlásokból ihletet kapjunk a következő kiránduláshoz, hiszen a tudatos táplálkozás mellett élményekkel, aktív élettel járulhatunk hozzá testi-lelki jólétünkhöz. A legnépszerűbb helyek bemutatása után most rejtett csodák következnek.

Lélegzetelálló geológiai jelenség a Bakonyban: Úrkúti Őskarszt

Úrkút település a Bakony déli részén található, és az itt található Csárda-hegy oldalában a mangánérckészletet feltáró bányászatnak köszönhetően kerültek felszínre immár egy évszázada a trópusi éghajlatot idéző karszt sziklaalakzatok. Ehhez hasonló alakzatokat nem sok helyen láthatunk. Sokan Csárda-hegyi Őskarsztként ismerik a minden évszakban más-más képet mutató, nyár közeledtével egyre vadregényesebb sziklafalakat és katlant. A sziklafal pereme kellemes sétatáv, alig 1 km hosszú, és egy hat állomásból álló tanösvényből áll, innen falépcsőkön lehet leereszkedni a katlan falai közé, ahol egykor a tengerfenéken élő állatok nyomait is felfedezhetjük. A biztonságra ügyelni kell, egyrészt a sziklák peremére veszélyes lehet kiállni, másrészt csapadékos időben a falépcsők csúszósak lehetnek.

Úrkúti Őskarszt

Lázbérci-víztározó és upponyi sziklabércek

Az ország egyik legszebb vidéke ez, mégis oly kevesen ismerik bérceit, völgyeit, pedig alig negyedórányi autóútra fekszik a népszerű üdülőhelytől, Szilvásváradtól. A Kéktúra dédestapolcsányi szakaszának végén találjuk a Bükk legnagyobb tavát a lázbérci víztározót. A mesterséges tó az upponyi sziklabércek közötti szurdokszerű völgyben terül el, mely hazánk egyik legnagyobb szurdoka. A meredek sziklafalak, kőfülkék, törmeléklejtők és jellegzetes kőgomba képződmények különleges látványt biztosítanak az erre túrázóknak. Aki csak rövidebb sétára vágyik, az mindenképpen Uppony felől kezdje a túrát, viszont aki inkább bebarangolná az egész völgyet (ami 5 km egy irányban), Dédestapolcsány felől is indulhat.

Upponyi szurdokvölgy, fotó: Indafotó/konfartibi

Az ország legkülönlegesebb horgásztava: Nagyhegyesi Kráter-tó

Tengerszemre hasonlító tavacska az Alföld közepén; a 60-as évekbeli ipari baleset maradványa ma már közkedvelt horgász- és kirándulóhely. Nagyhegyes egykor az alföldi földgázkitermelés egyik központja volt, a kráter egy gázkitörés és az ezt követő 4 napig tartó tűz után keletkezett. A közel 200 méter átmérőjű árkot vízzel töltötték fel és így született a horgászatra is alkalmas kb. 5 méter mély tavacska, a Kráter-tó. Az ezt körülölelő sáncot most erdő borítja, az erdővel övezett kis vízfelület védett, hűvös, párás mikroklímája felüdülés az erre túrázóknak. A tó körül és a “földsánc” tetején sétautat alakítottak ki, padokkal, szalonnasütő hellyel, így a horgászokon kívül a Hortobágyon kirándulók számára is izgalmas kitérő lehet.

Forrás: Nabapix/G Nagy Balazs

Rododendron virágzás a Vasi-Hegyhátban: Jeli Arborétum

Színkavalkáddal, illatfelhővel várja látogatóit a Jeli Arborétum a vas megyei Kám község határában. Az arborétum gróf Ambrózy-Migazzi Istvánhoz, kora egyik legnagyobb botanikusához kötődik, aki 1922-ben kezdte el a kert építését 5 hektárnyi területen. A gróf halála és a háborús évek után hanyatlás következett, az 1953-as év hozott pozitív fordulatot a kert életében, ekkor védetté nyilvánították, és idővel az egész arborétum újjászülethetett, ma már több mint 100 hektáron egyedülálló gyűjteményt csodálhatunk meg itt a világ minden tájáról. Legfőbb látványossága a mintegy 300 rododendronváltozat. A fák szerelmesei sem fognak csalódni, felfedezhetnek többek közt mamutfenyőt, babérmeggyet, japánciprust és kaukázusi jegenyefenyőt is. A különböző hosszúságú túraútvonalak mellett egészen különleges a lombkoronasétány, amely 10 méteres magasságban a Sziklás-hegység fenyőerdeit bemutató fák között kalauzolja látogatóit. Az arborétum áprilistól szeptemberig tart nyitva. Környéke számos túraútvonalat, kulturális értékek, érdekes látnivalók rejt, pl. zsennyei ezeréves tölgy, Árpád-kori emlékek, Szajki-tavak.

Jeli Arborétum, Szombathelyi Erdészet, rododendron
Jeli Arborétum, fotó: Pelsoczy Csaba
Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →