fbpx
október 18, 2021

A bacon dicsérete, avagy Lázár Chef új receptje

Hogy milyen a jó bacon? Szaftos, ízletes, nem szakad, nem lehet átlátni rajta, tökéletes benne a hús és a zsír aránya és nem árt, ha bükkfán van füstölve. Legalábbis Lázár séf szerint. Megihlette a Kométa baconje és készített belőle egy csodás ételt. Nézzétek meg a videóját, olvassátok a receptet és készítsétek is el valamikor!

Baconos sajtos töltött édesburgonya

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csomag Kométa Ínyenc Bacon bükkfán füstölve
  • 2 nagyobb édesburgonya
  • 1 fej lilahagyma
  • egy kevés főtt fusili tészta
  • 1 közepes paradicsom felkockázva
  • vörös cheddar sajt (szeletelt)
  • 3 tojássárgája
  • törökbors
  • chili (opcionális)
  • olíva olaj
  • tejföl

Elkészítési idő:

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: kb. 10 perc 200 C°-os sütőben

Elkészítés

Az édesburgonyát főzzük a héjában 10 percet, majd kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, aprítóval felaprítjuk, majd félretesszük. 4-5 szelet Kométa bacont felcsíkozunk és forró serpenyőben kipirítjuk.

A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a piruló bacon csíkokhoz, majd meghintjük egy csipet sóval és törökborssal. Hagyjuk egy picit pirulni, majd belekerülhet a főtt tészta és a kockázott paradicsom is, hogy legyen szaftja. Ha összeforgattuk, ráteszünk 3 szelet cheddar sajtot is, és hagyjuk összeolvadni a serpenyőben.

Ha összeállt a szószos tésztánk, belekeverjük az édesburgonyáink belsejét, és összerázzuk vele. Ezt már nem kell túl sokáig pirítani, úgy jó, ha az édesburgonya kicsit ropogósabb marad.

Egy közepes méretű tepsibe olíva olajat teszünk, belehelyezzük a felezett, kivájt édesburgonyáinkat és meghintjük egy pici sóval. A krumplik belsejébe teszünk 1-1 szelet bacont úgy, hogy kilógjon a két végén.

A tölteléket levesszük a tűzről és elkeverjük 3 tojássárgájával, ettől lesz olyan krémesen lágy, és össze is fogja egy kicsit az aprított édesburgonyát. Ha ez kész, beletöltjük az édesburgonyáinkba és a tetejére teszünk még egy kevés cheddar sajtot.

Ha készen vagyunk, 200 C°-os előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 10 percig sütjük, amíg megpirul a tetején a sajt. Ha elkészült, kevés tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →