fbpx
október 18, 2021

Mit szeretünk egy jó szendvicsben? Egy tudományos elmélet szerint a hozzávalók egymáshoz viszonyított aránya a legfontosabb, egy másik megközelítés szerint a frissesség, a hőmérséklet és a szendvics nedvességtartalma is legalább ennyire lényeges. Heston Blumenthal brit sztárséf szerint az ideális szendvics épp akkora, hogy egy harapással minden rétegét egyszerre ízlelhetjük, és közben mégsem esik szét.

Ami bizonyos, hogy a lehangoló, száraz kenyérszeletek, szivacsos zsemlék semmiképpen nem szerepelnek a tökéletes szendvics hozzávalói között. És hogy mi az alternatíva? Lázár Chef szuper hamburgerbucija. Ebben a videóban egy bacon-ös, karajos, húsimádó verzió készült. Nézzétek meg, készítsétek el és helyezzétek el a saját szendvics toplistátokon.

lázár1
Lázár Chef konyhájában

Hozzávalók

A bucihoz:

  • 500 g finomliszt
  • 40 g étolaj
  • 3 dkg kristálycukor
  • 7 g porélesztő
  • 1 darab egész tojás
  • 80 g tejföl  
  • 1 teáskanál finom szemcséjű só
  • 2 dl langyos tej
  • 1 darab tojássárgája a bucik kenéséhez
  • szezámmag

A szendvicshez:

  • szeletelt Kometa Friss sertéskaraj
  • bükkfán füstölt Kometa Ínyenc bacon
  • fokhagyma
  • tej
  • cheddar sajt
  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • paradicsomszósz
  • mustár

Elkészítés

Keverőtálba tesszük a finomlisztet, hozzáadjuk az étolajat, a kristálycukrot, a porélesztőt, a felütött tojást, a tejfölt, a finom szemcséjű sót, és a langyos tejet. Ezután jól összedolgozzuk, kelesztő tálba tesszük, és letakarva 40 percig állni hagyjuk. Ezután egyforma méretű bucikat formázunk belőle, és letakarva még 20 percig állni hagyjuk. 

A kelesztés után bucikat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, majd a bucik tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, majd alsó-felső sütési funkción, 180°C-on, 20 percig sütjük. A sütés előtt ízlés szerint megszórhatjuk a bucik tetejét szezámmaggal.

A karajszeletek hártyáját vékonyan bevagdossuk, majd fokhagymás tejbe helyezzük 10-15 percre. Ezután ropogósra sütjük a bacon szeleteket, félrerakjuk azokat, majd a visszamaradt zsírban, fedő alatt, készre sütjük a karajszeleteket – oldalanként körülbelül 3-3 percig sütve. A karajszeletekre cheddar sajtot teszünk, és ráolvasztjuk.

A zöldségeket – az uborkát és paradicsomot – vékony szeletekre vágjuk. A bucikat félbevágjuk, majd az alsó részek tetejét a visszamaradt hús zsiradékba mártjuk. Egyenletesen megkenjük paradicsomszósszal, rárakjuk a vékony paradicsomszeleteket, a cheddar sajtos karajszeleteket, a baconszeleteket, és a vékony uborkaszeleteket. A buci tetejének alsó részét egyenletesen megkenjük mustárral, majd a szendvics tetejére rakjuk.

Jó étvágyat!

buci2
Bacon, karaj, cheddar egy tökéletes buciba zárva
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →