fbpx
május 21, 2024

Amerikai káposztasaláta, azaz coleslaw grillkolbásszal

Bár magyarul amerikai káposztasaláta a neve, valójában holland eredetű, amit a holland bevándorlók ismertettek meg az amerikaiakkal. Hollandul „koolsla”, amely a kool salade kifejezés rövidítése, jelentése káposztasaláta.

Az eredeti koolsacsupán reszelt fejes káposztából állt, amit olajos-ecetes öntettel fogyasztottak, a majonézes öntet egy későbbi, amerikai változtatás. A modern coleslaw alapanyaga nem csupán fejes káposzta, hanem általános a sárgarépa és a vöröshagyma jelenléte is. Továbbá lehet benne még zellerszár, alma, paprika, vöröskáposzta, sajt és ananász is – sőt a káposzta el is hagyható, létezik brokkoli, édeskömény, karalábé coleslaw is.  Az öntet általában majonéz alapú, de a majonézt lehet joghurttal kombinálni vagy helyettesíteni. Az öntet sokszor tartalmaz mustárt és/vagy kevés ecetet is.

A coleslaw saláta nagyon egyszerűen elkészíthető, kezdők is nyugodtan kipróbálhatják! Csupán legyaluljuk, lereszeljük, vagy nagyon vékonyan felszeleteljük az alapanyagokat, majd elkeverjük a majonézes öntettel, amit ízlés szerint módosíthatunk.

A coleslaw nem hiába a legnépszerűbb saláták egyike. Nem csupán roppant egyszerűen és gyorsan összedobható, de nagyon változatos a felhasználása, a grillezés egyik legfontosabb kísérője, továbbá a legtöbb amerikai számára elképzelhetetlen a hamburger nélküle.

A Gastrohobbi is elkészítette a saját verzióját, nézzétek meg a receptet és dobjátok össze a következő grillezés előtt!

Hozzávalók

  • 40 ml olívaolaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 6 dkg reszelt vöröshagyma
  • 15 ml tárkonyecet
  • 4 dl majonéz
  • 25 dkg reszelt sárgarépa
  • 65 dkg reszelt édeskáposzta – mehet bele lila is –
  • KOMETA Ínyenc grillkolbász

Elkészítés

A vöröshagymát, a káposztát és a répát nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük.

Az olívaolajat összekeverjük a cukorral, a hagymával, majd hozzáadjuk az ecetet, a majonézt, ezzel is alaposan kikeverjük, végül mehet bele a répa és a káposzta! Újabb keverés és az elkészült salátát hűtőbe tesszük.

A grillkolbászokat bevagdossuk, felforrósított grillen megsütjük, majd a lehűtött káposztasalátával kínáljuk.

Jó étvágyat!

A coleslaw saláta a grillételek tökéletes kísérője
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →