A karácsony előtti hetekben még elszántabban böngésszük a főzős oldalakat, mint egyébként. Receptek között turkálunk, hogy a legtutibb ünnepi ételeket megtaláljuk. Az igazi klasszikusok közé tartozik a halászlé, töltött káposzta és gesztenyével töltött pulyka mellett az aszalt szilvával töltött göngyölt hús.
Ezt a receptet készítették el a Fald feles fiúk, nézzétek meg, hogyan!
Hozzávalók:
- 400 g Kometa Friss szeletelt sertéskaraj
- 180 g Kometa Ínyenc bacon
- 1 cs fűszersó
- 1 cs aszalt szilva
- 500 g édesburgonya
- só, bors
- napraforgó étolaj
- 2-3 dl száraz vörösbor
- 1 tk szegfűszeg
- 2 ek cukor
- 1 db körte
- 100 g áfonya
- 50 g vaj
Elkészítés:
Két fólia között kicsit kiklopfoljuk a hússzeleteket, majd megszórjuk a fűszersóval. A baconszeleteket szorosan egymás mellé, egymást picit fedve lefektetjük, ráhelyezünk egy szelet húst, a hús szélére két aszalt szilvát és jó szorosan feltekerjük. Alufóliát terítünk ki a pultra, majd a hústekercsünket szorosan becsavarjuk a fóliába is, és így szép nagy szaloncukorhoz hasonló csomagocskákat kapunk. Tepsibe tesszük és 220 fokon 20 percig sütjük őket.
A húsz perc sütés után vegyük ki a húscsomagokat, távolítsuk el az alufóliát, majd egy kis időre tegyük vissza a sütőbe őket, hogy a bacon is szépen rá tudjon pirulni.
A köretet a körte hámozásával kezdjük. A bort alacsony lángon felhevítjük, belerakjuk a fűszereket is és beleállítjuk a körtét. Mivel nem akarjuk, hogy szétessen, ne főzzük túl, csak puhuljon meg egy picit és vegye fel az ízeket. Ha a körte elkészült, vegyük ki és halásszuk ki a szegfűszegeket is a lábasból. Az edényben maradt bort is felhasználjuk; hozzáadjuk az áfonyát és a vajat és egy sűrű, selymes szószt főzünk belőle.
Az édesburgonyákat hámozzuk meg, vágjuk össze. Néhány percre forró vízbe tesszük őket, hogy egy picit megpuhuljanak, majd pedig forró bő olajban kisütjük őket.
Minden kész, jöhet a tálalás és jó étvágyat hozzá!