fbpx
január 26, 2023

Cinke, ganca, gánca, gánica, krumpligánica, sterc, szuszogó, zsámiska. Vas megyében és Zalában pedig dödölle.

Bizony ez a sokféle elnevezés mind ugyanannak az ételnek a különböző tájegységeinken használt elnevezése. Főtt krumpliból és lisztből gyúrt tésztaétel, melyet zsíron pirítanak le, rendszerint tejföllel, hagymával és szalonnával kínálják. Már a 18. századi szakácskönyvekben megtaláljuk az eredeti receptjét, akkoriban még köleskásából készítették, igazi maradékmentő recept volt.

A Fald feles fiúk is elkészítették a maguk verzióját, íme:

Hozzávalók

  • 500 g burgonya
  • só ízlés szerint
  • 150 g finomliszt
  • 1 csomag KOMETA Ínyenc Bacon
  • 2 ek sertészsír
  • 1 db vöröshagyma
  • 200 g tejföl
  • 5 dl víz


Elkészítés


Első lépésként hámozzuk meg a burgonyákat, kockázzuk fel, majd tegyük egy lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy pont ellepje azokat, sózzuk meg, és főzzük félpuhára.

Egy krumplinyomó vagy villa segítségével törjük össze a vízben, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.

Most jöhet a recept kihagyhatatlan eleme, a KOMETA Ínyenc Bacon. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le egy másik sütőpapírral, majd helyezzünk erre egy másik tepsit nehezéknek. Így mehet is be a sütőbe, ahol 160 fokon, légkeveréses üzemmódban 20 perc alatt készre sül a finomság.Eközben vágjuk fel apróra a vöröshagymát, egy serpenyőben olvasszunk egy kis zsírt, és pirítsuk üvegesre a hagymát. A burgonyás masszából gyúrjunk evőkanál méretű galuskákat és a hagymás zsíron néhány perc alatt süssük aranybarnára.

Ezután már a csak a tálalás marad, tejföllel és baconchips-szel kínáljuk a dödöllét.

Jó étvágyat hozzá!

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →