Cinke, ganca, gánca, gánica, krumpligánica, sterc, szuszogó, zsámiska. Vas megyében és Zalában pedig dödölle.
Bizony ez a sokféle elnevezés mind ugyanannak az ételnek a különböző tájegységeinken használt elnevezése. Főtt krumpliból és lisztből gyúrt tésztaétel, melyet zsíron pirítanak le, rendszerint tejföllel, hagymával és szalonnával kínálják. Már a 18. századi szakácskönyvekben megtaláljuk az eredeti receptjét, akkoriban még köleskásából készítették, igazi maradékmentő recept volt.
A Fald feles fiúk is elkészítették a maguk verzióját, íme:
Hozzávalók
- 500 g burgonya
- só ízlés szerint
- 150 g finomliszt
- 1 csomag KOMETA Ínyenc Bacon
- 2 ek sertészsír
- 1 db vöröshagyma
- 200 g tejföl
- 5 dl víz
Elkészítés
Első lépésként hámozzuk meg a burgonyákat, kockázzuk fel, majd tegyük egy lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy pont ellepje azokat, sózzuk meg, és főzzük félpuhára.
Egy krumplinyomó vagy villa segítségével törjük össze a vízben, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.
Most jöhet a recept kihagyhatatlan eleme, a KOMETA Ínyenc Bacon. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le egy másik sütőpapírral, majd helyezzünk erre egy másik tepsit nehezéknek. Így mehet is be a sütőbe, ahol 160 fokon, légkeveréses üzemmódban 20 perc alatt készre sül a finomság.Eközben vágjuk fel apróra a vöröshagymát, egy serpenyőben olvasszunk egy kis zsírt, és pirítsuk üvegesre a hagymát. A burgonyás masszából gyúrjunk evőkanál méretű galuskákat és a hagymás zsíron néhány perc alatt süssük aranybarnára.
Ezután már a csak a tálalás marad, tejföllel és baconchips-szel kínáljuk a dödöllét.
Jó étvágyat hozzá!