Ha valahol azt olvassuk egy étel kapcsán, hogy bakonyi módra készült, biztosak lehetünk benne, hogy gomba van benne. A bakonyi mártás tejfölös-tejszínes gombás ragu, őrölt pirospaprikával, hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal, erdei gombával, esetleg kevés szalonnával.
A GastroHobbi most csiperkegombával készítette, nézzétek meg, hogyan!
Hozzávalók
- 40 dkg KOMETA darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- aprított petrezselyemzöld
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 20 dkg paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- 1-1,5 dl víz
- 27 dkg tejföl (min. 20%-os)
- 3 ek liszt
- ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors
Elkészítés
A darált húshoz adjuk a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszerköményt, az aprított petrezselyemzöldet, sót és borsot, alaposan összedolgozzuk és diónyi nagyságú golyókat formázunk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd megdinszteljük benne a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a húsgolyókat, körbepirítjuk, majd az egészet tányérra szedjük.
A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a negyedelt gombát, mikor szép pirosra sültek, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, megszórjuk a fűszerpaprikával, sózzuk, felöntjük kevés vízzel, visszatesszük az elősütött golyókat, a dinsztelt hagymát a pirított szalonnával, összeforgatjuk és fedő alatt puhára főzzük (kb. 30-35 perc).
A lisztet elkeverjük a tejföllel, adagolunk hozzá az étel forró szaftjából (hőkiegyenlítés), alaposan kikeverjük, visszaöntjük az ételhez, kiforraljuk és forrón kínáljuk.
Jól illik hozzá a főtt tészta, párolt rizs, savanyúság és természetesen a frissen szaggatott nokedli is.
Jó étvágyat!