fbpx
június 15, 2024

Bárhová is megy nyaralni a család, a csomagtartóra felkerül Gergő kerékpárja

A 17 éves Magyar Gergő immár háromnegyed éve az EOLO-Kometa Cycling Team U19 csapatát erősíti. Túl van már két spanyolországi versenyen, hozzászokott a heti edzéstervekhez, és tudja, hogy mikor kell anyukájától több szendvicset kérnie a suliba, hogy időben nekikezdhessen a napi edzésadagjának. Gergőt az elmúlt hónapok versenyeiről, a tanulás és edzés összehangolásáról, valamint a nyári hónapokról is kérdeztük.

A 4 napos spanyol Bizkaiko Itzulia hatalmas élmény volt Gergőnek

Magyar Gergőt 2020 októberében igazolta le az EOLO-Kometa Cycling Team utánpótláscsapata. Edzésekkel teli hónapokkal a háta mögött júniusban elkezdődtek számára a versenyek. A spanyol egynapos España Unquerán debütált, ahol a 2. csoporttal a 80. helyen ért célba. Az volt a feladata, hogy segítse a csapattársait. Mindezt sikerült is megtennie, hiszen egyik csapattársa a 2. helyen ért célba, a csapatversenyt pedig meg is nyerte az EOLO-Kometa.

Mindezek után az 5 etapból álló 4 napos szintén spanyol versenyre, a Bizkaiko Itzuliára utazott. „Rengeteget tanultam ebből a versenyből, hatalmas élmény volt. Még sosem voltam ilyen színvonalas megmérettetésen” – emelte ki Gergő. A verseny rendhagyó volt, hiszen két további magyar kerékpáros is csatlakozott a csapatához. Alberto Contador utánpótláscsapata és a Magyar Kerékpáros Szövetség jó szakmai kapcsolatot tartanak fenn, így az olasz csapat lehetőséget biztosít Gergőn kívül más magyar fiataloknak is, hogy megmutassák tehetségüket. És mindezt milyen jól teszik: Mészáros Bence a 19., Szijártó Zétény pedig a 23. helyen végzett, sőt, ő a hegyi trikót is átvehette a 2. szakaszon, majd pedig a hegyi pontversenyt toronymagasan megnyerte. A csapatnak egyébként az volt a feladata, hogy minél többet kerüljenek szökésbe, megmutassák magukat. Gergőnek mindez az első etapon sikerült, ekkor kb. 10 percet töltött az élen. A verseny 4. szakaszán sajnos bukott éppen egy emelkedő előtt, így a cserekerékpárjával – a nagyon gyorsan hajtó mezőnyhöz – már szinte lehetetlen lett volna felzárkóznia. Gergő ugyan ezt a versenyt nem tudta befejezni, de élményekkel és tapasztalatokkal telve ért haza Magyarországra. Nemsokára ismét Spanyolország felé veszi az irányt, és a július 23. és 25. közötti 3 napos, 4 szakaszból álló Vuelta a Valladolid-on szurkolhatunk neki.

Magyar_Gergo_EOLO_KOMETA_kerekparos_kep

Ha sok a napi edzésadag, akkor több szendvics kell a suliba

A csapattal való kapcsolattartás főképp online zajlik. Gergő hetente kapja meg a következő hét edzéstervét. A tizedik osztályt befejező kerékpáros két éve tanul spanyolul. A nyelvtudás nagyon jól jön neki. Örül annak, hogy sikerült olyan szintre eljutnia, hogy szinte mindent megért, és ügyesen tud kommunikálni a csapatvezetőkkel, csapattagokkal is. Annak ellenére, hogy csak a fent említett két versenyen találkozott személyesen a többiekkel, szuper a hangulat a WhatsApp csoportjukban, mindenki kedves, segítőkész. „A csapatszellem nagyon jó, ha bemondják a rádióba, hogy épp kiért kell dolgozni a versenyen, akkor látszik, hogy mindenki szívvel-lélekkel, teljes erőbedobással hajt” – avat be minket Gergő.

Mivel mindig látja már hétvégén a következő heti tervet, így már előre tudja, hogy mikor kell több ennivalót vinni az iskolába, sietnie kell-e haza suli után, hogy időben nekiláthasson az edzésnek. Több szendvicsre, esetleg tésztára azért van szüksége, mert így még az iskolában tud enni, és hazaérkezés után rögtön felpattanhat kerékpárjára, hogy teljesítse az edzője által aznapra kiírt kilométereket.  

A szendvicseket főképp anyukája csomagolja, de a kerékpáros múlttal bíró apukája is mindenben támogatja. Ha nyaralási célpontot keresnek, akkor is elsődleges az, hogy az kerékpáros szempontból jó legyen. Hiszen bárhová is mennek, Gergő kerékpárjának bérelt helye van a csomagtartón. Az Olasz Alpokat nagyon szeretik: szép környék, lehet nagyokat túrázni, várost nézni, és persze a kerékpározás sem maradhat el.

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →