A külföldiek talán ezt az egyetlen magyaros ételt ismerik, de vajon mióta eszünk gulyást? Megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, egyesek szerint régi pásztorétel, de például Váncsa István szerint (erről az 1001 recept című szakácskönyvében ír) a pásztorok csak egészben láttak marhát, az tányérjukon szinte sohasem, így a valódi eredetét homály fedi. Ami bizonyos, hogy igazi népszerűségre valamikor a XIX. században tett szert, sőt, egy pár éve már a hungarikumok közé is bekerült. Eredetileg marhahúsból készítették, de manapság már sertés-, birka- sőt baromfihúsból is főzik.
A Fald feles fiúk verziója igazi különlegesség: sertésoldalasból készül, amit a főzés előtt hosszú órákon át füstöltek a grillen.
Hozzávalók
- 1 kg KOMETA Friss Sertés oldalas
- fűszerkeverék
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 2 petrezselyem
- 1 zeller
- 2 répa
- 2 db burgonya
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
- friss petrezselyemlevél
Elkészítés
Első lépés, hogy az oldalasokat megszórjuk egy szabadon választott fűszerkeverékkel, a fokhagymával és a paprikával nem nagyon tudunk melléfogni. Jöhet a sütés! A Fald feles fiúk egy pelletgrillben készítették el a leves alapját, amit 6 órán keresztül füstöltek 140 fokon.
A sütés után jöhet a leves alapjának elkészítése. Daraboljunk fel 2 fej vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát, amiket egy kis olívaolajon süssünk elő. Jöhet mellé a 2 db petrezselyem, 1 zeller, 2 répa és 2 db aprított burgonya. Sózzuk, borsozzuk, tegyük mellé az oldalasokat és egy kis őrölt pirospaprikát. Öntsük fel vízzel, és kb. 1 óra alatt főzzük készre.
Friss kenyérrel és petrezselyemmel tálaljuk.
Jó étvágyat!