fbpx
október 4, 2022

A külföldiek talán ezt az egyetlen magyaros ételt ismerik, de vajon mióta eszünk gulyást? Megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, egyesek szerint régi pásztorétel, de például Váncsa István szerint (erről az 1001 recept című szakácskönyvében ír) a pásztorok csak egészben láttak marhát, az tányérjukon szinte sohasem, így a valódi eredetét homály fedi. Ami bizonyos, hogy igazi népszerűségre valamikor a XIX. században tett szert, sőt, egy pár éve már a hungarikumok közé is bekerült. Eredetileg marhahúsból készítették, de manapság már sertés-, birka- sőt baromfihúsból is főzik.

A Fald feles fiúk verziója igazi különlegesség: sertésoldalasból készül, amit a főzés előtt hosszú órákon át füstöltek a grillen.

Hozzávalók

  • 1 kg KOMETA Friss Sertés oldalas
  • fűszerkeverék
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 2 petrezselyem
  • 1 zeller
  • 2 répa
  • 2 db burgonya
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • friss petrezselyemlevél

Elkészítés

Első lépés, hogy az oldalasokat megszórjuk egy szabadon választott fűszerkeverékkel, a fokhagymával és a paprikával nem nagyon tudunk melléfogni. Jöhet a sütés! A Fald feles fiúk egy pelletgrillben készítették el a leves alapját, amit 6 órán keresztül füstöltek 140 fokon.

A sütés után jöhet a leves alapjának elkészítése. Daraboljunk fel 2 fej vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát, amiket egy kis olívaolajon süssünk elő. Jöhet mellé a 2 db petrezselyem, 1 zeller, 2 répa és 2 db aprított burgonya. Sózzuk, borsozzuk, tegyük mellé az oldalasokat és egy kis őrölt pirospaprikát. Öntsük fel vízzel, és kb. 1 óra alatt főzzük készre.

Friss kenyérrel és petrezselyemmel tálaljuk.

Jó étvágyat!

P2844616
Grillezett sertésoldalas kerül a gulyásba
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →