A ma ismert sült bab egy eredetileg a középkorból származó angol babos-szalonnás étel közvetlen leszármazottja.
A korai zarándokok számára vasárnaponként tiltott volt minden munkavégzés. Legtöbbjük az egész napot a templomban töltötte, amely általában huzatos és hideg épület volt, különösen télen. A vasárnapi munkaszünet azt jelentette, hogy nem lehetett főzni sem, így a nap végén nem volt meleg étel. A legenda szerint ezek az emberek szombaton készítették el a babot, és a meleg fakemencében tartották másnapig, így a templomba járók vasárnap is ehettek egy kiadós meleg ételt.
Az összetevő, amely a Boston Baked Beans-t minden mástól megkülönbözteti – a melasz – valószínűleg a 18. század közepén került a keverékbe. Mivel Boston az amerikai kontinens egyik központjává vált rumtermelésben, a melasz, mint melléktermék, bőségesen állt rendelkezésre és hamarosan kedvelt édesítőszerré vált. Hozzáadták a recepthez a sózott sertéshússal együtt, és voilá: megszületett a híres bostoni sült bab receptje. A bab mellé gyakran bostoni barna kenyér is járt, ami hagyományosan kukoricalisztből és melaszból készül.
A Fald feles fiúk bostoni sült bab receptjébe bacon és még kóla is került. Nézzétek meg és készítsétek el Ti is!
Hozzávalók
- 4 konzerv vörös bab
- 2 konzerv fehér bab
- 1 cs. KOMETA Ínyenc bacon
- 85 g mustár
- 110 g melasz
- 1 db lila hagyma
- 100 g barna cukor
- 1 doboz kóla
Elkészítés
Egy tepsiben keverjük össze a 4 doboz vörös babot és a 2 doboz fehér babot. Tegyük hozzá a mustárt és a melaszt (akinél nincs otthon melasz, helyettesítheti cukorsziruppal, juharsziruppal, de akár mézzel is). A felkockázott lila hagymát és a barna cukrot is hozzákeverjük, végül ráöntjük az egy doboz kólát is.
A bacont felcsíkozzuk és ezt is a tepsibe pakoljuk. Még egyet keverünk rajta és már mehet is a grillre két és fél órára. (természetesen ez az étel is elkészíthető hagyományos sütőben is, süssük 120 fokon kb. 2-2,5 óráig)
Jó étvágyat!
