fbpx
július 17, 2024

A ma ismert sült bab egy eredetileg a középkorból származó angol babos-szalonnás étel közvetlen leszármazottja.

A korai zarándokok számára vasárnaponként tiltott volt minden munkavégzés. Legtöbbjük az egész napot a templomban töltötte, amely általában huzatos és hideg épület volt, különösen télen. A vasárnapi munkaszünet azt jelentette, hogy nem lehetett főzni sem, így a nap végén nem volt meleg étel. A legenda szerint ezek az emberek szombaton készítették el a babot, és a meleg fakemencében tartották másnapig, így a templomba járók vasárnap is ehettek egy kiadós meleg ételt.

Az összetevő, amely a Boston Baked Beans-t minden mástól megkülönbözteti – a melasz – valószínűleg a 18. század közepén került a keverékbe. Mivel Boston az amerikai kontinens egyik központjává vált rumtermelésben, a melasz, mint melléktermék, bőségesen állt rendelkezésre és hamarosan kedvelt édesítőszerré vált. Hozzáadták a recepthez a sózott sertéshússal együtt, és voilá: megszületett a híres bostoni sült bab receptje. A bab mellé gyakran bostoni barna kenyér is járt, ami hagyományosan kukoricalisztből és melaszból készül.

A Fald feles fiúk bostoni sült bab receptjébe bacon és még kóla is került. Nézzétek meg és készítsétek el Ti is!

Hozzávalók

  • 4 konzerv vörös bab
  • 2 konzerv fehér bab
  • 1 cs. KOMETA Ínyenc bacon
  • 85 g mustár
  • 110 g melasz
  • 1 db lila hagyma
  • 100 g barna cukor
  • 1 doboz kóla


Elkészítés

Egy tepsiben keverjük össze a 4 doboz vörös babot és a 2 doboz fehér babot. Tegyük hozzá a mustárt és a melaszt (akinél nincs otthon melasz, helyettesítheti cukorsziruppal, juharsziruppal, de akár mézzel is). A felkockázott lila hagymát és a barna cukrot is hozzákeverjük, végül ráöntjük az egy doboz kólát is.

A bacont felcsíkozzuk és ezt is a tepsibe pakoljuk. Még egyet keverünk rajta és már mehet is a grillre két és fél órára. (természetesen ez az étel is elkészíthető hagyományos sütőben is, süssük 120 fokon kb. 2-2,5 óráig)

Jó étvágyat!

sult bab
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →