fbpx
június 15, 2024

Mi számít vajon tradicionálisan magyar ételnek? A magyar konyha természetesen folyamatosan alakult az évszázadok során. A török kor, az Osztrák-Magyar Monarchia korszaka, a szocializmus időszaka vagy akár a székely nép hagyományai mind-mind nyomot hagytak a gasztronómiánkban is. Nem kivétel ez alól a roma kultúra sem. Az ő ételeik leginkább szabad tűzön és igen fűszeresen készültek, míg az ősi magyar konyha alapvetően főző-, nem pedig sütő konyha volt.

A cigánypecsenyének pedig valószínűleg pusztán annyi a története, hogy ez az étel az ő konyhájukból került be a legkedveltebb magyaros ételek sorába. És olyannyira kedvelt étel lett, hogy a Fald feles fiúk például mindig igent mondanak egy jó kis cigánypecsenyére. Lássuk, hogyan készítik!

Hozzávalók

  • 1 cs KOMETA sertéstarja
  • 100 g zsírszalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 g burgonya
  • 50 g vaj
  • 2 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csipet rózsabors
  • fűszerpaprika, só, bors

Elkészítés

A hús elkészítése előtt vágjuk szeletekre a zsírszalonnát és egészen a bőréig irdaljuk be a szeleteket. Magas hőfokon pirítsuk őket egy serpenyőben addig, amíg szét nem nyílnak teljesen. Ha kész, szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre.

A továbbiakban az ebből kisült zsiradékot használjuk. A szeletelt sertéstarják minden oldalát sózzuk és borsozzuk meg és mehetnek is a forró zsiradékba. Az első fordítás után minden szelet kapjon bőséggel apróra vágott fokhagymát, valamint mehet rá a fűszerpaprika is.

A köret egy selymes krumplipüré lesz, amihez vágjuk apróra a burgonyát és sós vízben főzzük puhára

Mikor elkészült, szűrjük le és adjunk hozzá 50 g vajat, valamint 2 dl tejet. Egy habverő segítségével pedig dolgozzuk krémesre az egészet.

Tálaláskor a cigánypecsenyét helyezzük a püré tetejére, majd arra a szalonnát. Szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel és rózsaborssal, valamint egy keveset a forró zsírból is érdemes rácsepegtetni a mennyei végeredményre.

Jó étvágyat!

ciganypecsenye2
Cigánypecsenye KOMETA sertéstarjából
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →