fbpx
április 24, 2024

A tökéletes melegszendvicset állítólag egy francia pincérnek köszönhetjük, aki valamikor a 20. század elején egy párizsi kávéházban, ahol dolgozott, a sütő mellett felejtette a sajtos, sonkás szendvicsét. A sajt megolvadt, a kenyér finoman megsült és megszületett a csodás croque monsieur. Hamar felkerült a kávéház étlapjára és kapott egy “hölgy” változatot is maga mellé. A croque madam egy picikét tér el csak a “roppanós úrtól”, sikkes kalapként egy tükörtojás csücsül a tetején.

Lássuk, a Fald feles fiúk hogyan készítik.

Hozzávalók

  • 1 cs KOMETA Kemencés Sült Csülök
  • 4 szelet toast kenyér
  • 50 g liszt
  • 100 g vaj
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 100 g edami sajt
  • szerecsendió

Elkészítés

Egy besamelmártással kezdünk, melyhez olvasszuk meg a vajat lassú lángon egy kisebb edényben. Ehhez adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet, majd adjuk hozzá a sót és a csipet szerecsendiót is. Főzzük az egészet, amíg egy selymes mártást nem kapunk.

Kevés olívaolajon pirítsunk meg 4 szelet toast kenyeret. Ezeket a besamellel kenjük át és reszeljünk rá edami sajtot. Erre jöhet pár szelet KOMETA Kemencés Sült Csülök, valamint egy csipet friss aprított snidling. Illesszük össze a szeleteket és kevés vajon süssük meg a szendvicseket.

Mellette egy serpenyőben készítsünk el egy tükörtojást ízlés szerint. Javasolt, hogy a sárgája még folyjon, mikor elkészül. 

Tálaláskor öntsük nyakon még egy kis besamellel, és helyezzük a tetejére a tojást.

Jó étvágyat!

croque
Croque Madame sült csülökkel
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →