A Balkán egyik leghíresebb húsétele a csevap, vagy csevapcsicsi, eredetét a törökökhöz kötik. Először Belgrádban kezdték el árulni, és ami igazán érdekes, hogy reggeliként. Gyorsan terjedt el az egész félszigeten, ma is többféle elkészítési, fűszerezési és tálalási verzió létezik. Hagyományosan lepénnyel és sok hagymával fogyasztják, de sok helyen kínálnak hozzá ajvárt is.
A Fald feles fiúk pedig még feta sajtot is tesznek bele. Nézzük meg, hogyan készítik!
Hozzávalók
- 800 g KOMETA Friss Sertés-marha darálthús
- só
- bors
- chili
- 4 gerezd fokhagyma/fokhagymakrém
- dijoni mustár
- feta sajt
- koktélparadicsom
- lilahagyma
- ajvár
Elkészítés
A darált hús helyezzük egy tálba, és sózzuk, borsozzuk, valamint ízlés szerint adjunk hozzá őrölt chilit. Mehet még hozzá fokhagymakrém és dijoni mustár, és keverjük el jó alaposan. Tegyük vissza a hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk majd vele dolgozni.
A visszahűtött keverékből formázzunk kis henger alakokat, és mehetnek is a grillrácsra. A csevap mellett pljeskavicát is készítünk, ami csak formájában tér el a csevapunktól, ugyanis kerek alakú, lapított. A formázáshoz használjuk hamburgerhúsformát, hogy szép szabályos alakokat és egyenletes adagokat kapjunk. A feta sajtos változathoz vágjunk vékony szeleteket, amiket helyezzünk a formába félig töltött darált húsra, aztán mehet is rá a másik fél adag hús. Ha ezzel megvagyunk, 180 fokra beállított grillen, kb. 10 perc alatt barnára sütjük a húsokat.
Koktélparadicsommal, lilahagymával, feta sajttal és ajvárra tálaljuk.
Jó étvágyat!