Az egylábasos, egyserpenyős ételek méltán népszerűek; gyorsan elkészülnek és alig marad mosogatnivaló utánuk. A leghíresebb ilyen “one-pot” étel egy Martha Stewart nevéhez köthető tésztaétel, ami negyedóra alatt elkészül és még a teljesen kezdő konyhatündérek is könnyedén megbirkóznak vele.
A GastroHobbi alábbi receptje is egyedényes, azaz egyserpenyős, csak arra kell vigyáznunk, hogy olyat válasszunk, amit be tudunk tenni a sütőbe is!
Hozzávalók
- 5 db közepes burgonya
- 1 salottahagyma
- 1 ek vaj
- 1 egész fokhagyma
- 4 dl tejszín
- ½ mk szerecsendió
- 1 mk kakukkfű
- 1 csomag KOMETA Kemencés sült prágai sonka
- 20 dkg KOMETA sült császárszalonna
- 15 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só, frissen őrölt tarkabors
Elkészítés
A burgonyákat megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk.
Egy egész fokhagyma tetejét levágjuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, alufóliába csomagoljuk és 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
A salottahagymát felaprítjuk és vajban megfonnyasztjuk egy olyan serpenyőben, amit később sütőbe is be tudunk tenni. A megsült hagymát egy tálba szedjük. Hozzányomjuk a sült fokhagymát, adunk hozzá reszelt sajtot, tejszínt, a csíkokra vágott sonkát, császárszalonnát és alaposan összeforgatjuk a felkarikázott burgonyával együtt. A serpenyőbe sorakoztatjuk a burgonyákat, a tetejére borítjuk a maradék szószt és alufóliával lefedve 200 fokon 1 óráig sütjük. Majd levesszük a fóliát és még 10 percig sütjük, hogy kicsit megpiruljon a teteje.
Jó étvágyat!