fbpx
július 17, 2024

Felvágott kisokos – fogalomtár

Segítünk eligazodni a felvágottak címkéin található kifejezések között

Az élelmiszercímkéken sokféle információval találkozunk. Ezek egy része idegenül, sőt gyakran ijesztően hangzik, egy másik részét pedig csak nem értjük, vagy nem jól értjük. Íme egy rövid fogalomtár, ami segíthet eligazodni a felvágottak címkéin található kifejezések között:

Mit jelent az E120?

Az állati eredetű E120 kárminsavat jelent, és azért van a felvágottakban, mert ez adja a termékek rózsaszínes színét, enélkül – pusztán a színe miatt – le sem emelnénk a polcról. A céklapor hasonló hatású, de az elveszti a színét a főzés hatására.

Káros lehet a guargumi?

Nem! A guargumitól nem kell megijedni, hiszen ez egy afrikai fa termésének a pora, segít a megfelelő állomány kialakításában.

Sertéspárizsi, baromfivirsli stb.

Ha egy címkén egy adott állat (sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) neve szerepel, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a hústartalom legalább 70%-a az adott állatból származik. Ha vegyesen a baromfikból legalább 70% a termék hústartalma, akkor baromfi elnevezést kap. Ha a hústartalmon belül egy állatfaj sem éri el a 70%-ot, akkor mennyiségi csökkenő sorrendben tüntetik fel a különböző állatokat, amelyek húsából a termék készült. Őshonos állatok, illetve vadból és tenyésztett vadból készült termékek esetében akkor szerepelhet a termék nevében az adott állat, ha a hústartalom 80%-a legalább az adott húsból származik.

Mi jelent az, hogy bőrkeemulzió?

A bőrkeemulzió elnevezés is elég ijesztő, de ez nem más, mint bőrkepép. A bőrke megengedett maximális értéke 6%, a Kométa ennél jóval kevesebbet használ.

Figyelni kell a különböző allergénekre

Ha valaki allergiás pl. a mustárra, mustármagra, zellerre, akkor figyelje az összetevőket. A szója is allergizálhat. A szója emellett megemeli a fehérjetartalmat és megköti a vizet; jellemzően gyengébb minőségű termékek tartalmazzák. A Kométa húskészítményeihez szóját nem használnak.

Miért van burgonyakeményítő egy felvágottban?

A burgonyakeményítőtől, mint összevetőtől ne ijedjünk meg. Mértéke ideálisan 1-2% körül van, ha nem tennének bele ilyen keményítőt a termékekbe, akkor kiválna belőlük a víz, tehát az állag megőrzéséhez mindenképp szükségesek.

Tartósítószert a húsiparban nagyon ritkán használnak

Jellemzően sóval, nitrites sóval, hőkezeléssel tartósítanak. Tartósítószer inkább a konzervekben fordul elő.

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →