fbpx
december 5, 2021

Gesztenyés aszalt szilvás sertésszűz

A szelídgesztenye ma már inkább kulináris csemege, pedig régen a középkorban fontos táplálékforrásnak számított. Mivel rendkívül jól tárolható – hideg, száraz helyen hónapokig eláll – egy-egy család egész teleket vészelhetett át néhány fa termésével. A szelídgesztenye jól helyettesíti a krumplit, és talán még táplálóbb is, mert szénhidrát és keményítőtartalma mellett gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás is.

A gesztenyéről sokunknak a gesztenyepüré esetleg a gesztenyeszív jut eszébe. Ezek mind csodás desszertek, de a gesztenye felhasználása ennél sokkal változatosabban is történhet. Készíthetünk belőle krémlevest, kerülhet húsok mellé köretként, belefőzhetjük ragukba, sőt lisztjéből akár kenyeret is süthetünk.

A Fald feles fiúk most sertésszűzbe töltötték.

Hozzávalók

Hús:

  • 100 g gesztenye
  • 100 g aszalt szilva
  • 1 dl száraz pezsgő
  • só, bors
  • 500 g KOMETA sertésszűz
  • 2 cs KOMETA Ínyenc Bacon

Köret:

  • 200 g bulgur
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 cs bébispenót
  • fél citrom leve
  • 2 db újhagyma
  • 50 g tökmag

Elkészítés

Egy vas edénybe öntünk 100 g hámozott gesztenyét, amit pár percre az okosgrillbe helyezünk, hogy megpiruljanak (természetesen a sütő grill funkciója is kiválóan megfelel a célra). Ez után 1 dl száraz pezsgővel felöntjük és alacsony lángon párolni kezdjük, amíg a folyadék teljesen el nem fő.

A megfőtt gesztenyét krumplinyomóval összetörjük, az aszalt szilvát csíkokra vágjuk. A sertésszüzet hosszában megvágjuk, majd először az összetört gesztenyét töltjük bele, majd mehet mellé az asztalt szilva is. Hajtsuk össze, majd a szeletenként kiterített baconbe szorosan tekerjük fel.

Tepsiben vagy pecsenyesütőben lefedve süssük kb. 60 percet 180 fokon.

A körete egy bulgursaláta lesz, melyhez 200 g bulgurt megfőzünk dupla mennyiségű vízben. Egy fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk, hozzányomunk az egy gerezd fokhagymát. Hozzáadjuk a főtt bulgurt és 2 db felkarikázott újhagymát. Egy kis keverés után vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a fél citrom levét, valamint a bébispenótot, a tetejére pedig mehet a pirított tökmag. Még egy keverés és már mehet is a tálalás.

Jó étvágyat!

gesztenyes szuz3(1)
Gesztenyés, aszalt szilvás sertésszűz
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →