A szelídgesztenye ma már inkább kulináris csemege, pedig régen a középkorban fontos táplálékforrásnak számított. Mivel rendkívül jól tárolható – hideg, száraz helyen hónapokig eláll – egy-egy család egész teleket vészelhetett át néhány fa termésével. A szelídgesztenye jól helyettesíti a krumplit, és talán még táplálóbb is, mert szénhidrát és keményítőtartalma mellett gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás is.
A gesztenyéről sokunknak a gesztenyepüré esetleg a gesztenyeszív jut eszébe. Ezek mind csodás desszertek, de a gesztenye felhasználása ennél sokkal változatosabban is történhet. Készíthetünk belőle krémlevest, kerülhet húsok mellé köretként, belefőzhetjük ragukba, sőt lisztjéből akár kenyeret is süthetünk.
A Fald feles fiúk most sertésszűzbe töltötték.
Hozzávalók
Hús:
- 100 g gesztenye
- 100 g aszalt szilva
- 1 dl száraz pezsgő
- só, bors
- 500 g KOMETA sertésszűz
- 2 cs KOMETA Ínyenc Bacon
Köret:
- 200 g bulgur
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 cs bébispenót
- fél citrom leve
- 2 db újhagyma
- 50 g tökmag
Elkészítés
Egy vas edénybe öntünk 100 g hámozott gesztenyét, amit pár percre az okosgrillbe helyezünk, hogy megpiruljanak (természetesen a sütő grill funkciója is kiválóan megfelel a célra). Ez után 1 dl száraz pezsgővel felöntjük és alacsony lángon párolni kezdjük, amíg a folyadék teljesen el nem fő.
A megfőtt gesztenyét krumplinyomóval összetörjük, az aszalt szilvát csíkokra vágjuk. A sertésszüzet hosszában megvágjuk, majd először az összetört gesztenyét töltjük bele, majd mehet mellé az asztalt szilva is. Hajtsuk össze, majd a szeletenként kiterített baconbe szorosan tekerjük fel.
Tepsiben vagy pecsenyesütőben lefedve süssük kb. 60 percet 180 fokon.
A körete egy bulgursaláta lesz, melyhez 200 g bulgurt megfőzünk dupla mennyiségű vízben. Egy fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk, hozzányomunk az egy gerezd fokhagymát. Hozzáadjuk a főtt bulgurt és 2 db felkarikázott újhagymát. Egy kis keverés után vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a fél citrom levét, valamint a bébispenótot, a tetejére pedig mehet a pirított tökmag. Még egy keverés és már mehet is a tálalás.
Jó étvágyat!