fbpx
május 21, 2024

A derelye klasszikus magyar étel, legtöbben barátfüleként ismerjük legnépszerűbb verzióját a szilvalekvárosat. Készülhet sima gyúrt tésztából, de a burgonyás változata is kedvelt.

Állítólag egy budai vendéglős, Franz Freund specialitása volt, az étlapon Freunds gefüllte Tasche (Freund-féle töltött táska) néven szerepelt. Talán egy vendég, vagy pincér fordíthatta le, és ragadt rá a barátfüle név? Ki tudja, mindenesetre a Freund jelentése barát, a gefüllte helyett pedig jobban hangzik a fül?

Talán nem is fontos ez már. Ami viszont biztos, hogy az édes verziók mellett bátran próbálkozhatunk egy-egy más ízvilágú verzió elkészítésével is. A Fald feles fiúk például grillezett tarját töltöttek bele. Lássuk, hogyan!

Hozzávalók

  • 600 g KOMETA Friss Sertéstarja
  • 40 dkg liszt
  • 3 tojás
  • bors
  • friss kakukkfű
  • 1 csokor spárga
  • 1 csokor újhagyma
  • 250 ml tejszín

Elkészítés

Töltelék

Első lépésként a sertéstarját sózzunk, borsozzunk meg, majd szórjuk meg egy kis kakukkfűvel. 180 fokos grillen süssük aranybarnára a hússzeleteket. Fontos, hogy ne szárítsuk ki, maradjanak szaftosak. Időnként fogassuk meg, és kb. 20 perc után vegyük ki. Szeleteljük fel jó apróra, ez lesz a derelyénk tölteléke.

Derelye

Egy keverőtálba rakjunk 40 dkg lisztet, 2 egész tojást, sót, borsot és friss kakukkfüvet. Ezt jól dolgozzuk össze, formázzunk belőle nagyobb gombócokat, majd nyújtsuk ki szép vékonyra. A tésztát vágjuk négyszögletű formára, és kenjük meg a felszínét tojássárgájával. Adagoljuk a tölteléket a derelyék alsó felére, majd ráilleszthetjük a felső oldalakat is. A széleket egy villa segítségével eldolgozzuk. Közben sós vizet forralunk fel, és a már nem lobogó vízbe tesszük a töltött tésztákat. Néhány perc főzés után félre is tehetjük pihenni. Ezután mehetnek a grillrácsra, ahol időnként forgassuk át őket.

Mártás

Daraboljunk fel egy csokor spárgát, amit sós vízben egy csokor újhagyma társaságában kezdjünk el főzni. Adjunk hozzá 250 ml tejszínt, és pár perc után már kész is.

Tálaláskor öntsük nyakon a derelyéket a szósszal. Jó étvágyat kívánunk!

derelye2
A szaftos, grillezett sertéstarja kiváló tölteléke a házi derelyének
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →