Mitől skót a skót tojás? A gyors válasz az lenne, hogy a származási helyet jelöli, de nem ennyire egyszerű a helyzet. Egyes források szerint Észak-Afrikából, mások szerint az angliai Yorkshire-ből, megint mások szerint pedig Indiából indult világhódító útjára. Hogy mi az igazság, nem tudjuk pontosan. A skótok szerint kevésbé kalandos és izgalmas az eredete, a scotching szó a hús darálását jelenti, a hagyományos skót tojást ugyanis darált sertéshúsba bugyolálják, majd zsemlemorzsába forgatják és így sütik ki.
Aki még nem kóstolta, a Fald feles fiúk receptjét mindenképp próbálja ki!
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 500 g KOMETA Friss Darált sertéshús
- friss petrezselyem
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors
- panírmorzsa
- friss zöldségek
Elkészítés
Egy öntöttvas edényben forraljunk fel egy kis sós vizet. A forrásban lévő vízbe tegyünk bele 3 db tojást, amit 5-10 percig főzzünk, attól függően, hogy mennyire szeretnénk lágyan a tojásokat.
Közben készítsük elő tojásaink köntösét, a darált húst. 3 tojás esetén fél kiló húsra lesz szükségünk, amit egy keverőtálba helyezünk. Fontos, hogy alacsony zsírtartalmú húst válasszunk, hogy a legfinomabb végeredményt kapjuk.
Adjunk hozzá egy marék friss, apróra vágott petrezselymet, 6 gerezd vékony szeletekre vágott fokhagymát, egy fej darabolt vöröshagymát, sót, borsot, egy tojássárgáját és egy kis panírmorzsát. Jól dolgozzuk össze, majd egy egyenes felületre készítsünk belőle kis kilapított darabokat.
A megpucolt tojást helyezzük a közepére, és 2 hússzeletbe zárva formázzunk belőle gombócokat. Forgassuk panírmorzsába, majd egy sütőpapírra helyezve 180 fokon süssük meg.
Jó étvágyat és jó sütést!