fbpx
július 17, 2024

Segítünk, hogy okosan válassz

Egész évben rendszeresen eszünk virslit, szilveszterkor pedig nagyon nagy mennyiségben – írja a Maradok a pénzemnél blog. Kíváncsiak voltak a hazai láncokban kapható sertésvirslik minőségére, ezért letesztelték őket.  Fűszeres, füstös illat, roppanósság és harmonikus ízek. Ezeket kereste a zsűri és ezt várjuk mi is egy jó virslitől. A teszt győztese a Kometa Ínyenc roppanós bécsi virslije lett.

Szilveszter közeledtével hazánk egyik legolvasottabb tesztoldala, a Maradok a pénzemnél bécsi virsliket tesztelt. Mint minden esetben, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai kóstoltak és értékeltek. A győztes a Kometa bécsi virslije lett. A dobogó 2. fokára a Penny Karát bécsi virsli került, míg a 3. helyen két virsli osztozhat (Lild Dulano bécsi juhbélben, Wiesbauer bécsi hosszú virsli).

INYENC__Kometa_167x190mm_bécsivirsli400

A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan szabályozza, hogy mely húskészítményeket lehet virslinek nevezni. Mielőtt bemutatnánk a tesztelési folyamatot és a részletes eredményeket adunk egy kis virsli történelmi kitekintést, és egy szilveszterrel kapcsolatos kutatás eredményeiből is csemegézünk, amelyben – nem árulunk el nagy titkot – nagy szerepet kapott a virsli.

Tudtad? Frankfurtban bécsi, Bécsben frankfurti

A frankfurti virsli kezdeti formában már a 13. században megjelent, de az igazi áttörést az 1805-ös év hozta. Ekkor Johann Georg Lahner Bécsbe utazott, és maga mögött hagyta azt a szigorú bajor céhszabályt, miszerint húsokat nem szabad keverni. Lahner marha- és disznóhúsból összedolgozott masszához fűszereket és vizet adott, majd a pasztát juhbélbe töltötte és megfüstölte. Ezt a kétféle húst tartalmazó virslit nevezte bécsi frankfurtinak, amely II. Ferenc császárnak is az egyik kedvenc étele volt. A frankfurtiak ellenben átkeresztelték bécsi virslire.

A roppanós bécsi mustárral a legnépszerűbb

Nincs szilveszter virsli nélkül – a Kometa Mindennapok felmérés* válaszadói 93%-a mondta ezt. A virsli legnépszerűbb kísérője a mustár: a magyarok 72%-a csak mustárral, 13%-a pedig ketchuppal és mustárral eszi. A majonéz és a majonézes torma népszerűbb kísérő, mint önmagában a ketchup: a válaszadók több mint hatoda majonézzel, míg simán ketchuppal csak minden 20. ember fogyasztja. Szósz nélkül, csak magában pusztán minden 100. ember tányérján jelenik meg. Még több érdekesség itt olvasható.

Tesztfolyamat bemutatása

A Maradok a pénzemnél blog tesztjénél az országosan kapható, előre csomagolt sertésvirslik kerültek villavégre. A 11 fős tesztcsapat olyan virsliket kóstolt még melegen, amiket közepes hőfokon (indukciós tűzhelyen 7. fokozatban) főztek a forrástól számított 2-4 percig. Mivel még melegen kóstoltak, így az illatokat is érezhették. Egyszerre 3 virsli volt a kóstolók előtt, akik csak a tányérra tett sorszám alapján pontoztak, a termékekről semmilyen információjuk nem volt.

A blogtól megszokott módon 3 szempont (illat, állag, íz) mentén zajlott a pontozás. Az illatnál a fűszerek illatát (bors, pirospaprika, zeller) és füstillatot vártak. Mivel a kóstolók nem tudták, hogy melyik füstölt és melyik nem, ezért minden esetben felírták, hogy éreznek-e füstillatot. Szöveges értékelésnél jelezték, ha egy füstölt termék több kóstoló szerint sem volt füst illatú. Állagnál főképp a virsli homogenitását, textúráját, tömörségét és a roppanósságot értékelték, a túl puha virsliket lepontozták. Fűszeres, megfelelően sózott ízeket vártak a tesztelők, de a natúr ízűeket sem pontozták le, ha abban természetes húst éreztek. Alapvetően só, bors, pirospaprika, majoranna és füst aromákat lehetett érezni, de több virslit pikánssá tettek zellerrel is.

virsli_kometa_becsi_5706_-_02

A teljes eredménylista:

  1. Kometa Ínync roppanós bécsi virsli
  2. Penny Karát bécsi virsli
  3. LIDL Dulano bécsi juhbélben, és Wiesbauer bécsi hosszú virsli
  4. Tesco Finest bécsi virsli
  5. Aldi Koktél bécsi virsli
  6. Lidl Pikok bécsi roppanós
  7. Wiesbauer bécsi virsli
  8. Aldi Bécsi virsli
  9. Spar prémium bécsi virsli
  10. Zimbo bécsi virsli

A blogposzt a Maradok a pénzemnél blog teszteredményeit dolgozta fel.

*A reprezentatív felmérés 1310 résztvevő megkérdezésével készült az internetet használó magyar lakosság körében 2019 novemberében. A Kometa Mindennapok felméréssorozat 2019 tavaszán indult, és az életünk olyan különböző területeit igyekszik feltérképezni, mint a táplálkozás, a testmozgás, a családi élet, a mindennapok és ünnepek.

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →