fbpx
július 17, 2024

A tokány eredettörténetét keresve sokféle elméletre bukkanhatunk. Egyesek szerint török eredetű a szó, így bizonyára onnan került hazánkba, mások szerint az erdélyi magyarság étele volt. Ráadásul a pörkölttől való megkülönböztetése sem egyszerű, hiszen van, aki annyival elintézi, hogy a pörköltben kockára, a tokányban viszont csíkokra kell vágni a húst, amit a pörköltben pirítunk, a tokányban fonnyasztunk. Nem mi fogunk ebben a kérdésben igazságot tenni.

Annyi bizonyos, hogy a tokány legfontosabb, elmaradhatatlan fűszere a bors. Hogy minden kerül még bele, lássuk a GastroHobbi legújabb videójában!

Hozzávalók

  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • olaj szükség szerint
  • 2 fej vöröshagyma
  • 80 dkg sertéslapocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • 2-3 dl víz
  • 3-4 darab csemegeuborka
  • 2 szál KOMÉTA lecsókolbász (26 dkg)
  • 1 tk füstölt fűszerpaprika
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

A szalonnát vágjuk apróra kockára, majd saját zsírján süssük szép pirosra (ha szükséges, kevés zsiradékot adjunk hozzá).

A hagymát vágjuk félkarikára, a fokhagymát szeleteljük fel.

A sertéslapockát és a csemegeuborkát vágjuk csíkokra.

Amikor a szalonna megpirult, adjuk hozzá a hagymát, néhány keverésnyit pirítsuk együtt, majd mehet hozzá a csíkokra vágott hús és gyakori kevergetés mellett fehéredésig pirítsuk.

Amikor a hús teljesen kifehéredett és kiengedte a saját levét, dobjuk rá a szeletekre vágott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal és takarék hőmérsékleten hagyjuk, hogy elfője a levét. Adjuk hozzá a paradicsompürét, néhány keverésnyit pirítsuk, öntsük fel a vízzel és főzzük puhára.

Amikor teljesen megpuhult a hús, adjuk hozzá a csíkokra vágott uborkát és a felcsíkozott lecsókolbászt, valamint egy teáskanál füstölt fűszerpaprikát. Főzzük össze és ha elérte a tetszőleges szaftos állagot, forrón, főtt szarvacska tésztával kínáljuk.

Jó étvágyat!

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →