Az Eggs Benedict egy igazi klasszikus, előkelő reggeli: angol muffin sonkával, buggyantott tojással és hollandi mártással. Az eredetéről többféle történet is ismert, annyi biztos, hogy valahonnan Amerikából indult hódító útjára, valamikor az 1800-as évek végén.
Ami viszont ennél fontosabb, az maga az étel. Az angol muffin itthon nem annyira elterjedt, a névhasználat is becsapós lehet, hiszen a muffin sokunk számára egy édes sütemény. Valójában egy laza szerkezetű, külsőre talán a zsemlére emlékeztető kelt tésztáról van szó, amely az angol reggeli tartozéka. Az angol muffint helyettesíthetjük bagellel, croissant-nal, vagy akár kenyérrel és zsemlével is. A Fald feles fiúk bagettet pirítottak hozzá.
A buggyantott tojás a másik fontos összetevője a receptnek, melynek elkészítésére számtalan trükk létezik. A kissé savas vízben érdemes egy kanállal örvényt létrehozni és ebbe önteni a tojást, így nem csak a sav segíti a tojás egyben maradását, hanem az örvény is nekünk dolgozik, nem engedi, hogy a tojásfehérje leváljon a sárgájáról.
És most lássuk, hogyan készítik el a Fald felesek ezt a szuper receptet!
Hozzávalók
- 1 cs KOMETA Kemencés Sült Prágai Sonka
- 6 db tojás
- 50 g vaj
- 20 ml ecet
- 1 db citrom
- 1 db bagett
- 1 fej római saláta
- 20 g reszelt ecetes torma
- 1 dl tejszín
- snidling
- só, bors
Elkészítés
Elsőként egy hollandi mártást készítünk. 50 g vajat olvasszunk fel. Válasszunk szét 4 db tojást, a sárgáját helyezzük egy fém tálba. Ezt vízgőz felett kezdjük el hevíteni folyamatos keverés mellett. Fontos, hogy a keverést egy percig se hagyjuk abba, hiszen ez a titka a mártásnak. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, valamint egy csipet sót és borsot. Ezt követően jöhet hozzá egy kevés friss citromlé és a húsvéti ízek miatt 20 g torma.
Végül kb. 1 dl tejszín fokozatos hozzáöntése után gőzöljük tovább, amíg a hollandi be nem sűrűsödik.
Egy bagettet vágjunk félbe és egy csipet vajon pirítsuk meg minden oldalát.
Egy fazékban forraljunk vizet, majd adjunk hozzá kb. 2 ek ecetet. Erősen kavarjuk meg a vizet, majd az örvény közepébe óvatosan üssünk bele 2 db tojást, melynek kb. 2 percig kell így főnie.
A buggyantott tojásról papírtörlő segítségével itassuk le a felesleges vizet és kezdődhet a tálalás.
A bagettekre fektessünk római saláta leveleket, melyre érkezhetnek a tojások. Locsoljuk meg bőségesen a hollandi mártással, majd kevés aprított snidlinggel szórjuk meg. Természetesen a sonka kihagyhatatlan egy húsvéti finomságból!
Jó étvágyat!