fbpx
május 21, 2024

Az Eggs Benedict egy igazi klasszikus, előkelő reggeli: angol muffin sonkával, buggyantott tojással és hollandi mártással. Az eredetéről többféle történet is ismert, annyi biztos, hogy valahonnan Amerikából indult hódító útjára, valamikor az 1800-as évek végén.

Ami viszont ennél fontosabb, az maga az étel. Az angol muffin itthon nem annyira elterjedt, a névhasználat is becsapós lehet, hiszen a muffin sokunk számára egy édes sütemény. Valójában egy laza szerkezetű, külsőre talán a zsemlére emlékeztető kelt tésztáról van szó, amely az angol reggeli tartozéka. Az angol muffint helyettesíthetjük bagellel, croissant-nal, vagy akár kenyérrel és zsemlével is. A Fald feles fiúk bagettet pirítottak hozzá.

A buggyantott tojás a másik fontos összetevője a receptnek, melynek elkészítésére számtalan trükk létezik. A kissé savas vízben érdemes egy kanállal örvényt létrehozni és ebbe önteni a tojást, így nem csak a sav segíti a tojás egyben maradását, hanem az örvény is nekünk dolgozik, nem engedi, hogy a tojásfehérje leváljon a sárgájáról.

És most lássuk, hogyan készítik el a Fald felesek ezt a szuper receptet!

Hozzávalók

 • 1 cs KOMETA Kemencés Sült Prágai Sonka
 • 6 db tojás
 • 50 g vaj
 • 20 ml ecet
 • 1 db citrom
 • 1 db bagett
 • 1 fej római saláta
 • 20 g reszelt ecetes torma
 • 1 dl tejszín
 • snidling
 • só, bors

Elkészítés

Elsőként egy hollandi mártást készítünk. 50 g vajat olvasszunk fel. Válasszunk szét 4 db tojást, a sárgáját helyezzük egy fém tálba. Ezt vízgőz felett kezdjük el hevíteni folyamatos keverés mellett. Fontos, hogy a keverést egy percig se hagyjuk abba, hiszen ez a titka a mártásnak. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, valamint egy csipet sót és borsot. Ezt követően jöhet hozzá egy kevés friss citromlé és a húsvéti ízek miatt 20 g torma.

Végül kb. 1 dl tejszín fokozatos hozzáöntése után gőzöljük tovább, amíg a hollandi be nem sűrűsödik.

Egy bagettet vágjunk félbe és egy csipet vajon pirítsuk meg minden oldalát.

Egy fazékban forraljunk vizet, majd adjunk hozzá kb. 2 ek ecetet. Erősen kavarjuk meg a vizet, majd az örvény közepébe óvatosan üssünk bele 2 db tojást, melynek kb. 2 percig kell így főnie.

A buggyantott tojásról papírtörlő segítségével itassuk le a felesleges vizet és kezdődhet a tálalás.

A bagettekre fektessünk római saláta leveleket, melyre érkezhetnek a tojások. Locsoljuk meg bőségesen a hollandi mártással, majd kevés aprított snidlinggel szórjuk meg. Természetesen a sonka kihagyhatatlan egy húsvéti finomságból!

Jó étvágyat!

edd benedict2
Sonka és tojás, húsvéti reggeli kicsit másképp
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →