fbpx
október 18, 2021

Húsvéti fasírttekercs sütőben sütve

Már az ókorban ismert volt a fűszeres vagdalthúsból készült étel. Az 1. századból származó római szakácskönyvben is találunk számtalan vagdalt, vagyis fasírt receptet.  Az elkészítés nagyon hasonlított a mi mai magyar fasírtunkra. Az apróra vagdalt fasírtnak való alapanyagokat tojással és vörösborba áztatott kenyérrel gyúrták össze, majd lassú tűzön a kemencében pirosra sütötték. A szakácskönyv írója, Apicius szerint a legfinomabb fasírt pávából készült.

Ha pávahúst nem is, de jó minőségű sertéslapockát biztosan találtok a hűtőpultokban, úgyhogy próbáljátok ki a Gastrohobbi húsvéti fasírttekercs receptjét.

Hozzávalók

  • 2 ek zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kg KOMETA darált sertéslapocka
  • 1 db zsemle beáztatva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 ek fűszerpaprika
  • Ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors

Töltelékhez

  • 30 dkg reszelt füstölt sajt
  • 18 dkg KOMETA Kemencés Sült Sertéssonka
  • 5 db keményre főtt tojás

Elkészítés

A hagymát apró kockára vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzhelyről.

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, egy sütőpapírt megkenünk olajjal, ráterítjük a húsos masszát, megszórjuk a reszelt sajt felével, rásorakoztatjuk a sonkát, a felszeletelt tojást, megszórjuk a maradék sajttal, szorosan feltekerjük, tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, kb. 60 perc alatt készre sütjük.

A sütési idő sütőnként és a fasírt méretétől függően változhat.

Ízlés szerint burgonyapürével, friss salátával kínáljuk.

Fasírt, fasírozott, vagy vagdalt?

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →