Már az ókorban ismert volt a fűszeres vagdalthúsból készült étel. Az 1. századból származó római szakácskönyvben is találunk számtalan vagdalt, vagyis fasírt receptet. Az elkészítés nagyon hasonlított a mi mai magyar fasírtunkra. Az apróra vagdalt fasírtnak való alapanyagokat tojással és vörösborba áztatott kenyérrel gyúrták össze, majd lassú tűzön a kemencében pirosra sütötték. A szakácskönyv írója, Apicius szerint a legfinomabb fasírt pávából készült.
Ha pávahúst nem is, de jó minőségű sertéslapockát biztosan találtok a hűtőpultokban, úgyhogy próbáljátok ki a Gastrohobbi húsvéti fasírttekercs receptjét.
Hozzávalók
- 2 ek zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg KOMETA darált sertéslapocka
- 1 db zsemle beáztatva
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 ek dijoni mustár
- 1 ek fűszerpaprika
- Ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors
Töltelékhez
- 30 dkg reszelt füstölt sajt
- 18 dkg KOMETA Kemencés Sült Sertéssonka
- 5 db keményre főtt tojás
Elkészítés
A hagymát apró kockára vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzhelyről.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, egy sütőpapírt megkenünk olajjal, ráterítjük a húsos masszát, megszórjuk a reszelt sajt felével, rásorakoztatjuk a sonkát, a felszeletelt tojást, megszórjuk a maradék sajttal, szorosan feltekerjük, tepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, kb. 60 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő sütőnként és a fasírt méretétől függően változhat.
Ízlés szerint burgonyapürével, friss salátával kínáljuk.