Emlékeztek még A séf című filmre? Ha igen, akkor talán az is rémlik, hogy a gasztromozi egyik emblematikus étele volt a Cubano. (Több elnevezése is létezik, hívják “Cuban mix” – nek, “mixto” – nak, “Cuban pressed sandwich” – nek, vagy egyszerűen “Cubano”-nak.)
Ezt az ételt valószínűleg a kommunista forradalom hatására megindult tömeges kivándorlási hullámmal az Amerikába érkező kubai bevándorlók hozták magukkal Floridába valamikor az 1800-as évek végén. Számos változata jelent meg az USÁ-ban. A szendvics azért vált népszerűvé, mert gyors, finom és könnyen elkészíthető.
A Fald feles fiúk segítségével Ti is könnyedén elkészíthetitek. Nézzétek!
Hozzávalók
Páclé:
- 2 tk kömény
- 2 tk oregánó
- 6 gerezd fokhagyma
- 5 dl narancslé
- 2 dl víz
- fél tk narancshéj
- fél tk lime héj
- 50 g só
- 50 g barna cukor
- 1 ek bors
Marináló lé:
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek reszelt narancshéj
- 1 ek lime héja
- 1 db narancs leve
- 1 db lime leve
- 1 marék petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek só
- 1 ek bors
Egyéb:
- 1 kg Kometa egész tarja
- 3 db szendvics kifli
- 3 ek djoni mustár
- 3 db savanyú uborka
- 1 cs maasdam sajt
- 1 cs Kometa Kemencés Sült Sertés Sonka
- 100 g vaj
Elkészítés
Első feladat a sütés napját megelőzően elkészíteni egy páclevet.
Ehhez egy tálban keverjünk össze 2 tk köményt, 2 tk oregánót, 6 gerezd fokhagymát. 5 dl narancslével és 2 dl vízzel öntsétek fel, majd fél tk reszelt narancshéj, valamint lime héj mellett kerüljön bele 50 g só, 50 g barna cukor és 1 ek bors.
Az egész tarját helyezzük egy tálba, öntsük rá a páclevet és letakarva rakjuk legalább egy éjszakára hűtőbe.
A sütés napján egy marináló szószra is szükségünk lesz, amihez egy reszeljünk le 1 ek narancshéjat és lime héjat. 2 gerezd fokhagymát nyomjunk hozzá és vágjunk fel 1 marék petrezselymet.
Végül helyezzük egy tálba, facsarjunk rá a narancsot és a lime-ot, valamint adjunk hozzá olívaolajat, sót és borsot.
A húst tegyük egy edénybe, masszírozzuk be a marináló szósszal és 160 fokon 2 órán át süssük.
A szendvicshez édesebb tésztájú szendvics alapot szerezzünk be, amit kenjünk meg dijoni mustárral. Kerüljön rá a tarja szeletekből, maasdam sajtból, savanyú uborkából és a Kometa kemencés sült sertés sonkából.
Végül dörzsöljük be az alját és tetejét bőségesen vajjal, valamint egy edény segítségével nyomást gyakorolva pirítsuk meg a szendvicset.
Jó étvágyat!