fbpx
október 18, 2021

Emlékeztek még A séf című filmre? Ha igen, akkor talán az is rémlik, hogy a gasztromozi egyik emblematikus étele volt a Cubano. (Több elnevezése is létezik, hívják “Cuban mix” – nek, “mixto” – nak, “Cuban pressed sandwich” – nek, vagy egyszerűen “Cubano”-nak.)

Ezt az ételt valószínűleg a kommunista forradalom hatására megindult tömeges kivándorlási hullámmal az Amerikába érkező kubai bevándorlók hozták magukkal Floridába valamikor az 1800-as évek végén. Számos változata jelent meg az USÁ-ban. A szendvics azért vált népszerűvé, mert gyors, finom és könnyen elkészíthető.

A Fald feles fiúk segítségével Ti is könnyedén elkészíthetitek. Nézzétek!

Hozzávalók

Páclé:

  • 2 tk kömény
  • 2 tk oregánó
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 dl narancslé
  • 2 dl víz
  • fél tk narancshéj
  • fél tk lime héj
  • 50 g só
  • 50 g barna cukor
  • 1 ek bors

Marináló lé:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek reszelt narancshéj
  • 1 ek lime héja
  • 1 db narancs leve
  • 1 db lime leve
  • 1 marék petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek só
  • 1 ek bors

Egyéb:

  • 1 kg Kometa egész tarja
  • 3 db szendvics kifli
  • 3 ek djoni mustár
  • 3 db savanyú uborka
  • 1 cs maasdam sajt
  • 1 cs Kometa Kemencés Sült Sertés Sonka
  • 100 g vaj
cuban3
Az eredeti Cubanoban sertéssült, sonka, svájci sajt és savanyúság volt

Elkészítés

Első feladat a sütés napját megelőzően elkészíteni egy páclevet.

Ehhez egy tálban keverjünk össze 2 tk köményt, 2 tk oregánót, 6 gerezd fokhagymát. 5 dl narancslével és 2 dl vízzel öntsétek fel, majd fél tk reszelt narancshéj, valamint lime héj mellett kerüljön bele 50 g só, 50 g barna cukor és 1 ek bors.

Az egész tarját helyezzük egy tálba, öntsük rá a páclevet és letakarva rakjuk legalább egy éjszakára hűtőbe.

A sütés napján egy marináló szószra is szükségünk lesz, amihez egy reszeljünk le 1 ek narancshéjat és lime héjat. 2 gerezd fokhagymát nyomjunk hozzá és vágjunk fel 1 marék petrezselymet.

Végül helyezzük egy tálba, facsarjunk rá a narancsot és a lime-ot, valamint adjunk hozzá olívaolajat, sót és borsot.

A húst tegyük egy edénybe, masszírozzuk be a marináló szósszal és 160 fokon 2 órán át süssük.

A szendvicshez édesebb tésztájú szendvics alapot szerezzünk be, amit kenjünk meg dijoni mustárral. Kerüljön rá a tarja szeletekből, maasdam sajtból, savanyú uborkából és a Kometa kemencés sült sertés sonkából.

Végül dörzsöljük be az alját és tetejét bőségesen vajjal, valamint egy edény segítségével nyomást gyakorolva pirítsuk meg a szendvicset.

Jó étvágyat!

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →