fbpx
május 21, 2024

Maga a pizza szó az olasz „picea” szóból ered, melyet a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használtak. A pizza első feltűnése a dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető, eredetileg kenyértésztából gömbölyített, lapított, különböző zöldségekkel megrakott lángos volt. Valamint ekkoriban a pizza elkészítésénél paradicsom helyett mézet használtak, hiszen a paradicsom ekkor még ismeretlennek számított Európában. 

Ahány ház, annyiféle pizza. Az igazi olasz pizza tésztáját általában vékonyra nyújtják, és kevés feltétet tesznek rá. A pizzakemencében lévő kb. 400 °C fokos hő hatására a sülő tésztában lévő élesztő új életre kel, buborékok keletkeznek, és a pizza tésztája csodálatosan könnyű lesz. A feltétek alapja a legtöbb esetben (az ún. fehér pizzákat leszámítva) a bazsalikommal fűszerezett paradicsomszósz, valamint a mozzarella. A végeredmény egy fenséges és egyben egyszerű étel, amiért mindmáig milliók rajonganak.

A Fald feles fiúk Olaszországig utaztak, hogy egy olasz pizza-séftől lessék el az autentikus fogásokat. Nézzétek meg és készítsétek el a saját verziótokat is.

Hozzávalók

  • 2 kg W300-as liszt
  • 1,4 kg víz
  • 50 g tengeri só
  • 50 g olívaolaj
  • 3 g száraz élesztő
  • 1 cs. KOMETA Prosciutto
  • 1 cs. KOMETA Pancetta
pizza3
Prosciutto és pancetta

Elkészítés

A lisztet és a száraz élesztőt egy keverőtálba öntjük és k egy percig alacsony fokozaton összekeverjük. Utána mehet bele 1100 g víz és ugyanezen a lassú fokozaton további 5 percig keverjük. Közepes sebességre váltunk és újabb 100 g vizet öntünk hozzá. Miután a tészta felvette a vizet, megy hozzá a tengeri só, majd újabb 50 g víz. Újra megvárjuk, hogy a sót és a vizet felvegye a tészta, majd hozzátesszük az olívaolajat és a maradék 150 g vizet (ezúttal nagyon lassan, sosem a tésztára öntve, csak a tálba). Még 10 percig közepes sebességgel dagasztjuk a tésztát, majd 30 percig kelesztjük.

250 grammos darabokra vágjuk a tésztát, majd egy műanyag tálba tesszük őket, ahol szobahőmérsékleten 6 órán át pihennek, majd 18 órát 4 fokos hűtőben.

Sütés előtt 2 órával vegyük ki a tésztákat a hűtőből, formázzuk és tegyük rá a feltéteket, paradicsomszószt, mozzarellát és a prosciuttot és a pancettát. (a prosciuttot sose tegyétek rá sütés előtt, míg a pancettát a nyers pizzára tesszük és együtt sülnek).

Jöhet egy szelet?

pizza
Igazi olasz pizza
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →