fbpx
március 19, 2024

Ami az olaszoknál a pizza, az nálunk a kenyérlángos, ami lehet langalló, vagy töki pompos is.

A 19. századtól kezdve vásárok és piacok népszerű étele volt. Eredetileg az otthoni kenyérsütéskor kimaradt tészta ötletes felhasználása volt ez, kinyújtották és rászórtak bármit, amit a kamrában találtak. Ez persze talán egy kicsit túlzás; hagyományos feltétje a tejföl, a kockára vágott szalonna és a lila hagyma, de kerülhet a tetejére sajt is.

Nézzük, hogyan készíti a GastroHobbi csapata!

Hozzávalók

A tésztához

  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 dl olaj
  • 0,5 dl tej
  • 12 g só

A feltéthez

  • 3 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • KOMETA Kemencés sült fokhagymás karaj
  • KOMETA Ínyenc bacon
  • lila hagyma
  • 15 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés

A vízben keverjük el a cukrot, egy teáskanál lisztet, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A felfuttatott élesztőt a liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a sót és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Egy konyharuhával lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tesszük. Megkenjük a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel, megpakoljuk a feldarabolt karajjal és baconnel, rászórjuk a lila hagymát és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt majdnem készre sütjük.

Megszórjuk a reszelt sajttal és további 5 percre visszadugjuk a sütőbe, hogy a sajt szépen ráolvadjon.

A sütési idő sütőnként változhat, ezért mindenképpen végezzünk tűpróbát.


Jó étvágyat!

langallo2
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →