Ami az olaszoknál a pizza, az nálunk a kenyérlángos, ami lehet langalló, vagy töki pompos is.
A 19. századtól kezdve vásárok és piacok népszerű étele volt. Eredetileg az otthoni kenyérsütéskor kimaradt tészta ötletes felhasználása volt ez, kinyújtották és rászórtak bármit, amit a kamrában találtak. Ez persze talán egy kicsit túlzás; hagyományos feltétje a tejföl, a kockára vágott szalonna és a lila hagyma, de kerülhet a tetejére sajt is.
Nézzük, hogyan készíti a GastroHobbi csapata!
Hozzávalók
A tésztához
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 0,5 dl olaj
- 0,5 dl tej
- 12 g só
A feltéthez
- 3 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- KOMETA Kemencés sült fokhagymás karaj
- KOMETA Ínyenc bacon
- lila hagyma
- 15 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés
A vízben keverjük el a cukrot, egy teáskanál lisztet, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A felfuttatott élesztőt a liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a sót és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Egy konyharuhával lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tesszük. Megkenjük a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel, megpakoljuk a feldarabolt karajjal és baconnel, rászórjuk a lila hagymát és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt majdnem készre sütjük.
Megszórjuk a reszelt sajttal és további 5 percre visszadugjuk a sütőbe, hogy a sajt szépen ráolvadjon.
A sütési idő sütőnként változhat, ezért mindenképpen végezzünk tűpróbát.
Jó étvágyat!