fbpx
július 17, 2024

Kevesebbet, de hogyan? Sócsökkentési tippek a dietetikustól

Az, hogy a túl sok cukor káros, hamar érzékeljük: pillanatok alatt szűkebbek a ruháink, felugranak a plusz kilók, szuvasodik a fogunk. A sónál ez nincs így, pedig a túlzott sófogyasztásnak nagyon súlyos és kezdetben észrevétlen következményei lehetnek: magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség stb. Így rosszul teszi az, aki csak legyint ezzel kapcsolatban.

Sócsökkentési tippek a dietetikustól*:

  • Kóstolás nélkül soha ne sózzuk meg ételeinket!
  • Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú termékeket!
  • Fokozatosan csökkentsük a sózást, a kevésbé sós íz megszokásához kb. 3-4 hét szükséges.
  • Főzéskor só helyett használjunk erőteljes aromájú, friss fűszernövényeket (bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet stb.)!
  • Sót és sót tartalmazó ételízesítőt ne használjunk egyszerre!
  • Készítsük el otthon ételeinket friss alapanyagokból korszerű konyhatechnikai eljárásokkal, amelyekkel túlzott sózás nélkül is ízletesebbé tehetjük azokat, például gőzben, zöldséglében, tejben főzve vagy teflonban/alufóliában/sütőzacskóban sütve. Nagyon ízletes lesz akkor is a hús, ha előzőleg friss fűszerekkel, citrommal, vörös- illetve fokhagymával ízesített tejben, joghurtban, vagy olívaolajban pácoljuk be. Sózás helyett ízesítsünk többször balzsamecettel, vagy citromlével.
  • A vajas, margarinos kenyeret és a hozzáadott zöldségeket, paprikát, paradicsomot, retket, soha ne sózzuk meg, hogy a gyerekek így szokják meg és így élvezzék ezek eredeti ízét.

*A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének összeállítása

C8BE73F0-847C-4CBD-ADD1-72587F5FD7CE

Sárga Diána

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember és élelmezésbiztonsági szakértő vagyok. Küldetésemnek tartom, hogy az egészséges táplálkozás minél több emberhez eljusson, hiszen a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az egészség megőrzésében.

Sárga Diána tovbábbi bejegyzéseit itt találod →