A kimchi a koreai konyha talán legismertebb étele. Főbb összetevői a kínai kel, vagy pak choi, a retek, az újhagyma, a fokhagyma és a gyömbér. Erjesztéssel készül, ezért a világ egyik legegészségesebb ételének tartják és a dietetikusok bátran ajánlják a fogyasztását mindenkinek. Hagyományosan földbe ásott hatalmas agyagedényekben erjesztették, ma már természetesen a speciálisan erre a célra készült hűtőszekrényekben történik az erjesztés.
A kimchi Koreában lehet főétel és köret is, a Fald feles fiúk egy szendvicsbe töltötték és szaftos sertésoldalast sütöttek mellé. Lássuk, hogy készült!
Hozzávalók
- 2 db pak choi
- 1 db sárgarépa
- 2 db piros retek
- 1 csokor újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db alma
- 1 kis darab gyömbér
- kimchi szósz
- halszósz
- szárított shiitake gomba
- só
- chili pehely
- 1 kg KOMETA Friss Sertésoldalas
- kakukkfű
- bors
- 2 db bagett
Elkészítés
Első körben vegyünk elő egy tálat, amibe vékony szeletekre vágva beleteszünk minden alapanyagot a kimchinkhez. Fontos, hogy minden elemet próbáljunk ugyanakkora szeletekre vágni.
Amire szükségünk van:
- 2 db egész pak choi
- 1 db sárgarépa
- 2 db piros retek
- 1 csokor újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db alma
- 1 db gyömbér
A tálunk tartalmára öntsünk 1 dl halszószt, adjunk hozzá 1 marék szárított shiitake gombát, sózzuk meg alaposan, hintsük meg 1 nagy adag szárított chili pehellyel, és végezetül öntsünk rá 2 dl kimchi szószt.
A tál tartalmát jól keverjük el, és pihentessük minimum 3 órát, de ha lehet, akkor akár egy egész napot.
Ha a kimchink készen áll a bevetésre, akkor jöhet az oldalasunk sütése. 1 kg oldalast szórjunk meg chilivel, friss kakukkfűvel és sóval. Majd dobjuk a grillre, és 180 fokon 40 perc alatt süssük készre.
Vágjunk fel egy bagettet, pirítsuk le mindkét oldalát, jöhet a kimchi és az oldalas szeletek.
Jó étvágyat!