fbpx
szeptember 14, 2024

Mitől is mondjuk egy ételre, hogy magyaros? Mik azok a jellemzők, amik konyhánk nemzeti jellegét adják? Ha az alapanyagokat nézzük, a sertészsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata biztosan ilyen. A sertészsír mellett a sertéshús hangsúlyos alkalmazása, a tejföl, a főzelékek, valamint néhány speciális elkészítési mód és sajátos fűszerezési eljárás.

A Gastrohobbi mai receptjében a magyarosan fűszerezett húsgolyók egy lecsós alapon sajttal sülnek. Lássuk, pontosan, hogyan is készítik:

Hozzávalók

  • 1 doboz KOMETA Gyorsvacsora Magyaros sertés húsgolyók
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 70 dkg paradicsom
  • 90 dkg TV paprika
  • reszelt sajt a szóráshoz
  • ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors

Elkészítés

A húsgolyókat egy serpenyőben kevés zsiradékon süssük szép pirosra, majd szedjük tányérra.

A visszamaradt zsiradékon dinszteljük meg a felaprított vöröshagymát. Amikor kész, adjuk hozzá az apró kockára vágott fokhagymát, a fűszerpaprikát, keverjünk rajta néhányat, majd mehet bele a nagyobb darabokra vágott paradicsom, a paprika. Sózzuk, borsozzuk, löttyintsünk hozzá egy kis vizet, és fedő alatt főzzük készre.

Egy tűzálló tálba sorakoztassuk a már megsütött húsgolyókat, szedjük rá a lecsós alapot, szórjuk meg reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 percet süssük, hogy a sajt ráolvadjon.

Készíthetjük alapból olyan serpenyőben, amit a sütőbe is be tudunk tenni, akkor csak visszapakoljuk a húsgolyót, miután elkészült a lecsó, sajttal megszórjuk, és mehet is a sütőbe.

Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →