Az, hogy ki, milyen ételeket készít karácsonykor jórészt a családi hagyományoktól és persze az egyéni ízléstől is függ, de nagy általánosságban elmondható, hogy hal, káposzta, disznóhús és valamilyen mákos, vagy diós édesség biztosan megtalálható a magyarok ünnepi menüjében.
És hogy vajon miért alakult ez így? Karácsony napján véget ért a böjt és mindenki a fellelhető legjobb minőségű ételeket igyekezett a karácsonyi asztalra elkészíteni, és ez bizony Magyarországon a középnép számára évszázadokig a friss disznóhús volt. A legtöbb család, ha máskor nem is, de karácsony előtt disznót vágott. A húsleves után mindig került az asztalra hurka, vagy sült hús, és persze a húsos káposzta, vagy töltött káposzta.
A GastroHobbi legújabb, akár az ünnepi asztalra is készíthető receptjében is van friss hús is, káposzta is, de egy kicsit megbolondítva. A hús izgalmas pácot kap, a káposzta pedig friss salátaként kerül asztalra. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók
Az oldalashoz:
- 1,5 kg KOMETA friss sertésoldalas
- 3 ek méz
- 3 ek BBQ szósz (házi vagy bolti)
- 2 tk dijoni mustár (lehet krémes és magos vegyesen)
- 1 ek almaecet
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors ízlés szerint
- ha valaki pikánsabb ízt szeretne, adhat a pácba egy csipet cayenne-borsot vagy egy kevés chiliszószt.
A salátához:
- 50 dkg fehér káposzta
- fél fej lilahagyma
- 2 ek alma-, tárkony- vagy fehérborecet
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk méz vagy cukor
- csipet őrölt fűszerkömény
- ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors
A burgonyához:
- 1 kg sütni való burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tk szárított fokhagymapor
- 1 teáskanál szárított rozmaring (opcionális)
- 1 tk frissen őrölt tarkabors
- ízlés szerint só
Elkészítés
Oldalas elkészítése
Az oldalast mossuk meg, daraboljuk tetszőleges méretűre, sóval, borssal alaposan dörzsöljük be, majd hagyjuk állni, amíg elkészül a pác.
Egy nagy tálba tegyük a mézet, a BBQ szószt, a mustárt, az almaecetet, a zúzott fokhagymát, a füstölt fűszerpaprikát, az olívaolajat. Alaposan keverjük el, hogy egy szép, egynemű masszát kapjunk.
Az előkészített oldalast tegyük a pácba, alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol bevonja a húst. Ezt elkészíthetjük előző este is és befedve, a hűtőben hagyhatjuk pácolódni egy egész éjszakát, de idő szűkében, azonnal is készülhet.
A bepácolt oldalas darabokat sorakoztassuk egy hőálló tálba, a tálban maradt pácot öntsük a tetejükre, fedjük be egy benedvesített sütőpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben 1,5 – 2 óra alatt süssük meg.
A sütési idő készülékenként változhat és függ a hús méretétől is. A sütési idő végén, még rápiríthatunk néhány percet a papír eltávolítása után.
Saláta elkészítése
A káposztát nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le, adjuk hozzá a finomra vágott lilahagymát, sózzuk, keverjük össze, majd hagyjuk állni amíg elkészül az öntet.
Egy tálba tegyük az ecetet, az olívaolajat, a mézet, a köményt, a borsot, keverjük össze majd öntsük rá a besózott lilahagymás káposztára. Alaposan forgassuk össze, majd fedjük be és tálalásig tegyük a hűtőbe.
A burgonya elkészítése
A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk nagyobb kockára, és mossuk át. Ezt követően 10-15 percre áztassuk hideg vízbe, majd szedjük egy konyharuhára vagy papírtörlőre és itassuk le a felesleges vizet róla.
Egy nagyobb tálba öntsük az olívaolajat, adjuk hozzá a szárított fokhagymaport, a rozmaringot és a borsot. Keverjük össze, majd forgassuk bele a burgonyát.
A befűszerezett burgonyakockákat öntsük az air fryer rácsos kosarába és 180 fokon 25 perc alatt süssük ropogósra. A sütési idő alatt 2x-3x rázogassuk át a kosárban. Hagyományos sütőben, 200 fokra előmelegítve, 35-40 perc.
A sütési idő készülékenként változhat és függ a burgonyakockák méretétől is.
A burgonyát csak közvetlenül tálaláskor sózzuk, így finom ropogós marad.
A megsült oldalast a sültburgonyával és a káposztasalátával kínáljuk.