fbpx
január 24, 2025

Az, hogy ki, milyen ételeket készít karácsonykor jórészt a családi hagyományoktól és persze az egyéni ízléstől is függ, de nagy általánosságban elmondható, hogy hal, káposzta, disznóhús és valamilyen mákos, vagy diós édesség biztosan megtalálható a magyarok ünnepi menüjében.

És hogy vajon miért alakult ez így? Karácsony napján véget ért a böjt és mindenki a fellelhető legjobb minőségű ételeket igyekezett a karácsonyi asztalra elkészíteni, és ez bizony Magyarországon a középnép számára évszázadokig a friss disznóhús volt. A legtöbb család, ha máskor nem is, de karácsony előtt disznót vágott. A húsleves után mindig került az asztalra hurka, vagy sült hús, és persze a húsos káposzta, vagy töltött káposzta.

A GastroHobbi legújabb, akár az ünnepi asztalra is készíthető receptjében is van friss hús is, káposzta is, de egy kicsit megbolondítva. A hús izgalmas pácot kap, a káposzta pedig friss salátaként kerül asztalra. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók

Az oldalashoz:

  • 1,5 kg KOMETA friss sertésoldalas
  • 3 ek méz
  • 3 ek BBQ szósz (házi vagy bolti)
  • 2 tk dijoni mustár (lehet krémes és magos vegyesen)
  • 1 ek almaecet
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk füstölt fűszerpaprika
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors ízlés szerint
  • ha valaki pikánsabb ízt szeretne, adhat a pácba egy csipet cayenne-borsot vagy egy kevés chiliszószt.

A salátához:

  • 50 dkg fehér káposzta
  • fél fej lilahagyma
  • 2 ek alma-, tárkony- vagy fehérborecet
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk méz vagy cukor
  • csipet őrölt fűszerkömény
  • ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors

A burgonyához:

  • 1 kg sütni való burgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 tk szárított fokhagymapor
  • 1 teáskanál szárított rozmaring (opcionális)
  • 1 tk frissen őrölt tarkabors
  • ízlés szerint só

Elkészítés

Oldalas elkészítése

Az oldalast mossuk meg, daraboljuk tetszőleges méretűre, sóval, borssal alaposan dörzsöljük be, majd hagyjuk állni, amíg elkészül a pác.

Egy nagy tálba tegyük a mézet, a BBQ szószt, a mustárt, az almaecetet, a zúzott fokhagymát, a füstölt fűszerpaprikát, az olívaolajat. Alaposan keverjük el, hogy egy szép, egynemű masszát kapjunk.

Az előkészített oldalast tegyük a pácba, alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol bevonja a húst. Ezt elkészíthetjük előző este is és befedve, a hűtőben hagyhatjuk pácolódni egy egész éjszakát, de idő szűkében, azonnal is készülhet.

A bepácolt oldalas darabokat sorakoztassuk egy hőálló tálba, a tálban maradt pácot öntsük a tetejükre, fedjük be egy benedvesített sütőpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben 1,5 – 2 óra alatt süssük meg.

A sütési idő készülékenként változhat és függ a hús méretétől is. A sütési idő végén, még rápiríthatunk néhány percet a papír eltávolítása után.

Saláta elkészítése

A káposztát nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le, adjuk hozzá a finomra vágott lilahagymát, sózzuk, keverjük össze, majd hagyjuk állni amíg elkészül az öntet.

Egy tálba tegyük az ecetet, az olívaolajat, a mézet, a köményt, a borsot, keverjük össze majd öntsük rá a besózott lilahagymás káposztára. Alaposan forgassuk össze, majd fedjük be és tálalásig tegyük a hűtőbe.

A burgonya elkészítése

A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk nagyobb kockára, és mossuk át. Ezt követően 10-15 percre áztassuk hideg vízbe, majd szedjük egy konyharuhára vagy papírtörlőre és itassuk le a felesleges vizet róla.

Egy nagyobb tálba öntsük az olívaolajat, adjuk hozzá a szárított fokhagymaport, a rozmaringot és a borsot. Keverjük össze, majd forgassuk bele a burgonyát.

A befűszerezett burgonyakockákat öntsük az air fryer rácsos kosarába és 180 fokon 25 perc alatt süssük ropogósra. A sütési idő alatt 2x-3x rázogassuk át a kosárban. Hagyományos sütőben, 200 fokra előmelegítve, 35-40 perc.

A sütési idő készülékenként változhat és függ a burgonyakockák méretétől is.

A burgonyát csak közvetlenül tálaláskor sózzuk, így finom ropogós marad.

A megsült oldalast a sültburgonyával és a káposztasalátával kínáljuk.

DSC05667
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →