fbpx
március 19, 2024

Mézes-mustáros sertésszűz pikáns almapürével

Tudtátok?

A sertéshús dominanciája a török hódoltságra vezethető vissza: a hazánkban amúgy is meglévő előnyös tenyésztési feltételek és az iszlám sertéshús-tilalma miatt bőven állt rendelkezésre és kiválóan tudott szaporodni is. A csirkehús mellett ma is sertéshúst fogyasztunk legtöbbet.

A hús-gyümölcs párosítás mindig nyerő, itt a blogon is olvashattatok már erről. A Faldfeles fiúk ez alkalommal pikáns almapürével dobják fel a legtutibb sertéshúst, a szűzérmét. Próbáljátok ki!

Hozzávalók

Hús:

  • 1 cs. KOMETA sertésszűz
  • 2 ek zsiradék
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk kakukkfű
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek méz
  • só,bors

Köret:

  • 750 g alma
  • 1 dl víz
  • 50 g vaj
  • fél citrom leve
  • 2 ek barnacukor
  • fél tk őrölt chili
  • fél tk fahéj
  • csipet só

Elkészítés

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk apróra és kevés vízben tegyük fel főni. Pár perc után facsarjuk hozzá fél citrom levét, tegyük hozzá a vajat, a cukrot, egy csipet sót, a fahéjat és a chilit. Ha megpuhult az alma, egy botmixerrel pürésítsük az egészet.

A sertésszüzet vágjuk érmékre, majd kb. 2 evőkanál zsiradékon pirítsuk körbe őket, közben sózzunk és borsozzunk. Szedjük ki a szeleteket, a serpenyőnk alatt csökkentsük a hőt, a visszamaradt zsiradékra pedig dobjunk rá egy gerezd zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet és egy pár percig együtt hőkezelem. A dijoni mustárt összekeverem a mézzel, ezzel befedem a körbepirított hússzeleteket és visszateszem a fokhagymás, fűszeres zsiradékba. Ebben is megforgatjuk őket, majd a 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

sertesszuz3
edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →