fbpx
április 20, 2024

A nagy Kometa szendvics-körkép

A pasiknak fontos a sonka, a bacon vagy a kolbász, az ötven év felettiek egyenesen húsimádók, a tinik nem kolbászoznak, zöldségkrémeket pedig szinte senki nem ken a kenyerére. Általánosságban pedig elmondható, hogy a klasszikusokra bukunk. Magyarország kedvenc szendvicse sonkás, sajtos és paradicsomos. Ne de lássuk a részleteket!

Több mint 300 éve született Lord Sandwich brit politikus, a mára világszerte ismerté vált szendvics atyja. A legenda szerint szenvedélyes kártyázó volt, amelyet még az evés kedvéért sem volt hajlandó abbahagyni, mások szerint azonban annyira lefoglalta közéleti munkássága, hogy a dolgozóasztal mellől nem tudott tágítani, ezért lételeme lett ez a könnyen elfogyasztható ebéd.

Bármely étkezésre

Így vagy úgy, de a több száz évre visszanyúló szendvics-történelem jelentős hatást gyakorolt a modern ember táplálkozására. Ezt támasztja alá a Kometa Mindennapok felmérése­* is: alig van olyan honfitársunk, akinek legalább hetente egyszer ne kerülne a tányérjára ez a praktikus és könnyen elkészíthető fogás, a magyarok fele pedig minden nap eszi.

A nagy Kometa szendvics-körkép

Legyen húsos!

Talán senkit sem lep meg, hogy a férfiaknak fontos a hús: 68 százalékuk szerint elmaradhatatlan feltét a magas hústartalmú sonka, szalámi vagy bacon, az ötven év felettiek pedig egyenesen húsimádók. A tinik kedvelik a bacont, ugyanakkor ódzkodnak a kolbászos szendvicstől, amelyet nem szívesen fogyasztanak el zárt térben vagy társaságban. A válaszadók negyven százaléka viszont bármikor bevállalja a fokhagymaszagot az ízélményért cserébe.

Klasszikus kedvenc

Egy ötletesen megrakott kenyér jó megoldás lehet, ha csak pár alapanyag van otthon és abból kell jóllakni. Ha a szendvicsek variációja végtelen, mégis, mi itthon a favorit?

A Kometa felméréséből kiderült, hogy bár szeretünk új ízeket kipróbálni, a sonka, sajt, paradicsom triumvirátusa még mindig hódít: a válaszadók többségének ilyen feltétekből áll a kedvenc szendvicse.

A magyarok kedvenc szendvicse

Tízből heten leggyakrabban vajat vagy margarint kennek a kenyérfélére és a vajkrém is népszerű (15%), de csak elenyésző számban vannak ínyencek, akik szívesen választják a tonhalkrémet (5%) vagy különféle zöldségkrémeket (1%). Kedvenc feltétünk a sajt, nők és férfiak, fiatalok és idősek egyaránt imádják: tízből nyolcan biztosan sajtot is tesznek a szendvicsre. A dobogó második helyén áll a sonka (60%), ez a legnépszerűbb húsos feltét. A magyarok közel egyharmada (30%) a téliszalámira esküszik, míg minden tizedik honfitársunk inkább párizsis vagy felvágottas szendvicset eszik legszívesebben. Úgy tűnik, a zöldségfélékkel sem fukarkodunk: a paradicsom ugyanis a válaszadók egyharmadának kedvenc szendvics alapanyaga, és közel ennyien szeretik a paprikát (28,8%) is.

Milyen feltéttel?

A fogyókúra sem akadály

Ha a kilók ledobásáról van szó, sokszor halljuk, hogy a bizonyos szénhidrátokkal érdemes csínján bánni. A felmérésben résztvevők egyharmada viszont állítja, hogy diétája idején is rendszeresen eszik szendvicset, és csupán 14 százalékuk mond le róla teljesen. Fogyókúra idején is érdemes megfogadni a dietetikusok tanácsait: tartsunk mértéket, mérsékeljük az adagokat, válasszunk csökkentett zsírtartalmú feltéteket és tegyünk a szendvicsbe sok zöldséget!

*A reprezentatív felmérés 1242 résztvevő megkérdezésével készült az internetet használó magyar lakosság körében 2019 augusztusában.

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →