fbpx
június 15, 2024

Mit csinálnál, ha kapnál plusz 5 életévet?

Többet utazna és több időt töltene a családjával és a barátaival minden 2. magyar, ha egy jótündértől kapna plusz 5 aktív életévet – mutatják az HonestFood reprezentatív kutatásának adatai. Sokan vannak, akik többet olvasnának, többet kirándulnának, kipróbálnának új sportokat, és akadnak bőven olyanok is, akik belevágnának egy új nyelv megtanulásába, megtanulnának horgolni, vagy épp másokon segítenének.

Szinte kivétel nélkül mindenki el tudja kezdeni sorolni, hogy miket csinálna, ha több ideje lenne. Vannak olyan dolgok, amikre úgy gondoljuk, hogy egyszerűen nincs időnk, míg valamit nem csinálhatunk annyit és annyiszor, amennyit és ahányszor szeretnénk. Teljesen őszintén, ha magunkba nézünk, azért tudjuk, hogy legtöbbször mi magunk vagyunk a gát, hiszen a halogatás sokunknak jó, avagy rossz barátja. Rengeteg kreatív választ kapott a Kometa is a Facebook oldalán, de a reprezentatív felmérésben is volt szabadszavas válaszlehetőség, sőt, az HonestFood kezdeményezésbe felkért Tóth Vera énekesnő és Kiss Gergely olimpiai vízilabdázó social oldalain is számos válasz érkezett, hogy mihez kezdenénk plusz 5 évvel.

Mindezek láthatóak az alábbi infografikán is:

És miért pont 5 év? Igazából lehetett volna ez 5,6 év is, hiszen az Eurostat adatai alapján Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam 2021-ben 74,5 év volt, míg az EU-ban 80,1 év, azaz pont 5,6 évvel magasabb. Sokkoló különbség ez. És hogy miért esünk el ennyi évtől? Erre a magyarok nagy része természetesen tudja a választ: kevesebbet kellene stresszelnünk, többet mozogni és egészségesebben étkezni. De ezek terén bőven van még tennivalónk. Hiszen ahogy az HonestFood kutatása mutatja a magyarok több mint fele heti három órát sem mozog, és csak minden 5. ember gondolja, hogy tudatosan táplálkozik.

Sokan mondták a kutatásban és a kommentek között is, hogy azért nem esznek tudatosan, mert a minőségi étel drága. Ami igaz is, most pedig különösen. Ugyanakkor Antal Emese, dietetikus, szociológus azt válaszolta az HonestFood rendezvényen részt vevő újságíróknak: „Drágán is lehet egészségtelenül és olcsón is lehet egészségesen táplálkozni. Tévhit, hogy spórolva nem lehet tudatosan étkezni. Egyébként is, de jelen élelmiszerárak mellett különösen javasolt a menütervezés és az ahhoz kapcsolódó pontos bevásárlólista. Menütervezésnél legyünk minél változatosabbak, kerüljük a szélsőséges étrendet. Jobb minőségű alapanyagokkal az adagok csökkentésén is érdemes elgondolkozni, hiszen a magyarok többségének van súlyfeleslege. Már azzal is sokat tehetünk az egészségünk érdekében, ha figyelünk a termék kalória-, cukor- zsír- és sótartalmára, és hogy milyen és mennyi adalékanyag található az élelmiszerben.”

És hogy mihez is kezdenénk plusz 5 aktív életévvel? A válaszokból egy kisfilm is készült, ahonnan bátran lehet csemegézni, hogy mi mindenre lesz több időnk, ha jobban odafigyelünk magunkra:

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →