Egyes források szerint Nagy Sándor hozta be Európába az első narancsféléket, először a görögöknek majd a rómaiaknak ajándékozva azt. Őket követve Spanyolországban és Szicíliában kezdték meg termesztését, a 17. században pedig már kastélykertekben, úgynevezett Orangerie-ben termesztették ezt az akkor még nem édes, hanem inkább keserű finomságot.
Magyarországra valamikor a 18. században érkezhetett és sokáig különlegességnek számított. Ritkaságából és értékéből adódóan a szülők sokszor ezzel kedveskedtek gyerekeiknek és a hagyományos Mikuláscsomagok részévé, majd karácsonykor az ünnepi asztal részévé vált.
Egy ideje pedig már a karácsonyi sütés-főzés elengedhetetlen kelléke, sütemények, édességek alapja. A Fald feles fiúk pedig most sertéskaraj mellé kínálják egy ízletes mártás részeként.
Nézzétek meg, hogyan készül!
Hozzávalók
- 1 cs. KOMETA szeletelt karaj
- 1-2 db narancs
- 3 szál újhagyma
- 150 g vaj
- 3 dl alaplé
- 2 ek paradicsomsűrítmény
- 1 tk barna cukor
- 400 g burgonya
- 150 ml tel
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés
A körettel kezdünk: a burgonyát sós vízben főzzük meg. Amíg a krumpli megpuhul, a tejbe nyomjuk bele a gerezd fokhagymát, adjunk hozzá egy csipet szerecsendiót és borsot, és készítsünk elő 100 g vajat.
A megfőtt krumplit összetörjük, hozzáadjuk a puha vajat és a fűszeres tejet, majd habosra keverjük.
A hússzeletek mindkét oldalát éles késsel felsértjük, hogy az izomrostokat elvágjuk (ez megakadályozza, hogy hús összeugorjon sütés közben). Sózzuk, borsozzuk és a maradék vajon készre sütjük a szeleteket.
Jöhet is a mártás: a 3 szál újhagymát felkarikázunk, a sütés után visszamaradt vajhoz hozzáadjuk az alaplevet, a paradicsomsűrítményt és a barna cukrot és a hagymával együtt besűrítjük. A narancsokat meghámozzuk, a fehér hártyás külső rétegtől is megszabadítjuk és ujjnyi széles szeletekre vágjuk.
A húsokat visszatesszük a mártásba, átmelegítjük őket, majd mehetnek mellé a narancsszeletek is.
Jó étvágyat!
