fbpx
április 25, 2024

Egyes források szerint Nagy Sándor hozta be Európába az első narancsféléket, először a görögöknek majd a rómaiaknak ajándékozva azt. Őket követve Spanyolországban és Szicíliában kezdték meg termesztését, a 17. században pedig már kastélykertekben, úgynevezett Orangerie-ben termesztették ezt az akkor még nem édes, hanem inkább keserű finomságot.

Magyarországra valamikor a 18. században érkezhetett és sokáig különlegességnek számított. Ritkaságából és értékéből adódóan a szülők sokszor ezzel kedveskedtek gyerekeiknek és a hagyományos Mikuláscsomagok részévé, majd karácsonykor az ünnepi asztal részévé vált.

Egy ideje pedig már a karácsonyi sütés-főzés elengedhetetlen kelléke, sütemények, édességek alapja. A Fald feles fiúk pedig most sertéskaraj mellé kínálják egy ízletes mártás részeként.

Nézzétek meg, hogyan készül!

Hozzávalók

  • 1 cs. KOMETA szeletelt karaj
  • 1-2 db narancs
  • 3 szál újhagyma
  • 150 g vaj
  • 3 dl alaplé
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 1 tk barna cukor
  • 400 g burgonya
  • 150 ml tel
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítés

A körettel kezdünk: a burgonyát sós vízben főzzük meg. Amíg a krumpli megpuhul, a tejbe nyomjuk bele a gerezd fokhagymát, adjunk hozzá egy csipet szerecsendiót és borsot, és készítsünk elő 100 g vajat.

A megfőtt krumplit összetörjük, hozzáadjuk a puha vajat és a fűszeres tejet, majd habosra keverjük.

A hússzeletek mindkét oldalát éles késsel felsértjük, hogy az izomrostokat elvágjuk (ez megakadályozza, hogy hús összeugorjon sütés közben). Sózzuk, borsozzuk és a maradék vajon készre sütjük a szeleteket.

Jöhet is a mártás: a 3 szál újhagymát felkarikázunk, a sütés után visszamaradt vajhoz hozzáadjuk az alaplevet, a paradicsomsűrítményt és a barna cukrot és a hagymával együtt besűrítjük. A narancsokat meghámozzuk, a fehér hártyás külső rétegtől is megszabadítjuk és ujjnyi széles szeletekre vágjuk.

A húsokat visszatesszük a mártásba, átmelegítjük őket, majd mehetnek mellé a narancsszeletek is.

Jó étvágyat!

narancsos karaj2
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →