fbpx
március 1, 2024

Neked melyik a kedvenc bringás útvonalad?

Imádjuk a tavak körüli túrákat, de az emelkedők sem riasztanak vissza bennünket; akár túra, akár valamilyen konkrét úticél vezérel bennünket, szívesen nyeregre pattanunk.

Pár éve készítettünk egy reprezentatív kutatást, amelyből kiderült, hogy a magyarok kedvenc szabadidős sportja a kerékpározás, ezért most megkérdeztük követőinket*, hogy merre tekernek a legszívesebben.

A dobogó első fokára a Balaton került fel, a válaszadók mintegy harmada (32%) itt kerekezik a legszívesebben – Tihany, Balatonfüred és Keszthely külön kiemelkedik a mezőnyből. A Balaton-kör kerékpárral körülbelül 210 kilométer, de hajózással könnyíthetünk a túrán, ha nem vetemednénk a teljes táv letekerésére, vagy kihagynánk a meredek szakaszokat.

balaton

A második legkedveltebb kerékpáros útvonal a Tisza-tóhoz (14%), hazánk második legnagyobb tavához vezet az Alföldre. Ha körbetekernénk, a nagy körre 95 kilométerrel számoljunk, a kis kör 70 kilométer. Útközben természetesen lehet és érdemes is leszállni a kerékpárról, hiszen számos helyen megpihenhetünk. Poroszlón többek közt hatalmas édesvízi akváriummal vár a Tisza-tavi Ökocentrum, illetve bármikor beiktathatunk egy csobbanást a tóban a fürdésre kijelölt területeken.

A dobogó harmadik fokán a Velencei-tó áll (8%), amelyet könnyed, 33 kilométeres körrel kerülhetünk meg kerékpárral. A környék szintén hemzseg a kulturális-és természeti látnivalóktól. A hazai tókörök tehát lázba hoznak bennünket – a válaszadók több mint fele (54%) ide indulna elsőként bringával!

Cyclist in Blurred Motion
Kedvencünk a tókerülés; a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó a favoritok.

A dobogóra ugyan már nem került fel Szilvásvárad (3,5%), de az idilli kis bükki üdülőhely is sok válaszadó kedvence. Többen szeretik továbbá a Duna-parti kerékpározást vagy a Margitszigetet Budapest szívében. A lankák és emelkedők szerelmesei közül sokan a Mátrára és a Nyíregyháza – Tokaj útvonalra szavaznak. A tavakkal pedig soha nem érjük be! A Sopron melletti Fertőtó partján szívesen kerékpározunk (a tavat körbe is kerülhetjük Ausztrián keresztül, ugyanis a nagyobb része itt található), de a Kaposvár környéki Deseda tó is kedvelt úticél.

A listára felkerültek továbbá olyan desztinációk is, mint a Wenckheim kerékpárút, amely elnyerte az idei évben az Év Kerékpárútja címet. A Békéscsabát körülölelő túra 30 kilométer hosszan fut, olyan kastélyok mellett, amelyek az egykori Wenckheim családhoz tartoztak (például Szabadkígyóson vagy Pósteleken). Budapest környékén Szentendre vonzza a válaszadókat leginkább, de Visegrád vagy Zebegény környéke is közkedvelt túraútvonalnak számítanak.

A legkülönlegesebb felsorolt úticél az osztrák határ mellett fekvő egykori apró bányászfalucska, Brennbergbánya, amely a templomban található kocsma miatt került külön említésre.

Happy smiling woman rides a bicycle on the country road under blossom trees. Spring is comming concept image.

Mindegy, hogy tóparton, vagy lankákon tekerünk, nem árt, ha néhány dolgot szem előtt tartunk: bukósisak, lámpák, szerszámok, pótbelső mindig legyen nálunk. És hogy mi még? Fetter Erik, az eolo-KOMETA profi kerékpárcsapat fiatal magyar versenyzője részletes listát készített, sőt, néhány biciklis túraútvonalat is javasolt, melyekről korábbi blogposztunkban írtunk részletesen.

*A felmérés a KOMETA Facebook és Instagram oldalán készült 2023 májusában 1240 fő részvételével.

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →