fbpx
július 17, 2024

A magyar tenger a kedvenc kirándulóhelyek lista élén

A KOMETA Facebook közösségének tagjai toronymagasan a Balatont vagy egy tó körüli települést ajánlottak, amikor a hazai kedvenc kirándulóhelyeikről kérdezték őket. Az összesített lista mellett a legnépszerűbb városokat, hegységeket is bemutatjuk, és arra buzdítunk mindenkit, hogy ha lehetősége van, látogasson el egy újabb nevezetességhez, másszon meg egy újabb hegyet, hiszen a tudatos étkezés, aktív életmód mellett az élmények is mind hozzájárulnak testi-lelki egészségünk megőrzéséhez.

A KOMETA idén kora tavasszal a Facebook közösségét kérdezte meg arról, hogy melyek a kedvenc hazai kirándulóhelyeik. A poszt célja azt volt, hogy minél több ötletet, tippet kapjunk, hogy hol tölthetjük aktívan a szabadidőnket, miközben egy-egy újabb hazai gyöngyszemet is felfedezhetünk. A kérdésre 1002-en több mint 1450 választ adtak, és több mint 200 különböző kirándulóhelyet, várost, tájegységet ajánlottak.

Ha Balaton, akkor Tihany a sztár

Az összesítés alapján az egyértelmű kedvenc a Balaton lett, a legtöbb említés vagy magára a tóra vagy a tó környéki településekre érkezett, összesítve ez a kettő pedig már a válaszok több, mint ötödét adta. A Balaton-parti települések közül a legtöbben Tihanyt ajánlották, az apátság külön említést is érdemelt, ezt követte szoros versenyben Siófok, majd Balatonfüred. A TOP5-be került még Keszthely és Badacsony is. Egy klassz tókerülő kerékpártúrán mindegyiket felkereshetjük. És ha már a Badacsony lábánál vagyunk, mindenképp másszunk fel a bazaltorgonákhoz is.

tihany
Tihanyi levendulás

Gyönyörű Budapest

Büszkék vagyunk a fővárosunkra – mi sem támasztja ezt jobban alá, minthogy, ha a kedvenc városokat nézzük, akkor a legtöbbet Budapestet ajánlották. Külön említést érdemeltek egyes nevezetességei is, így pl. a Budai Vár, az Állatkert, a Városliget vagy az Országház. Az biztos, hogy Budapest alapos felfedezése nagy kaland lehet, és hogy a fő látványosságai mellett számos szuper kirándulóhely is van a környékén. A főváros után kisvárosok kerültek a népszerűségi lista élére, amik bebarangolására, természeti látványosságaik felfedezésére érdemes jó pár napot szánni. Ha TOP10-es listán szereplő települések valamelyikben még nem jártunk, vagy esetleg régen, mindenképp tegyük fel az utazásterveink közé.

var
Budapest éjjel

TOP 10 városok

  1. Budapest
  2. Eger
  3. Visegrád
  4. Szentendre
  5. Szilvásvárad
  6. Pécs
  7. Esztergom
  8. Tata
  9. Gyula
  10. Lillafüred

A Mátra nemcsak magasságában emelkedik ki

Magyarország változatos domborzati képpel rendelkezik, ráadásul számos kiváló túraútvonal, tanösvény található nálunk, amelyeknél pl. az igencsak népszerű geocaching-et is be lehet vetni motivációs faktorként. Nem véletlen tehát, hogy nagy számban akadtak olyanok is, akik egyes hegységeinket emelték ki kedvenc úti céljukként. A Mátrát javasolták toronymagasan a legtöbben, majd ebben a sorban szomszédja, a Bükk követi. A 3. és 4. a hegységek között a Bakony és a Mecsek, a TOP5-ös listát pedig a Pilis zárja. A hegységeken túl konkrét kirándulóhelyek is kaptak említést, pl. Dobogókő, a tatai Fényes Tanösvény vagy a Rám-szakadék. Ötletekből tehát nincs hiány, már csak le kell porolni a túracipőt, és kiszakadni a hétköznapokból egy klassz kirándulással.

Dobogókő és távolban a Duna-kanyar

A folyóinkat is szeretjük

A konkrét városok, hegységek, kirándulópontok, látványosságok mellett voltak olyanok is, akik pl. a Tiszát vagy a Dunát emelték ki, és milyen igazuk van, ezek a folyók faluról falura, városról városra más arcukat mutatják, szuper terepet adnak egy hajókázáshoz, de ha igazán aktívak akarunk lenni, akár kenuzhatunk, kajakozhatunk is rajtuk.

Canoeing in a natural environment
Kenutúra a Tisza tavon

Ne feledjétek, a KOMETA Klub oldalán folyamatosan szuper pontokért elvihető termékek várnak titeket, amelyeket pont egy-egy ilyen városfelfedező, hegymászós kalandhoz vagy épp biciklitúrákhoz is ajánlunk.

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →