fbpx
október 18, 2021

Lassan véget ér ez a szokatlan év. A lezárása is némiképp rendhagyó lesz, hiszen nagy partikat, házibulikat nem rendezhetünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy sehogy ne ünnepeljünk!

Míg a karácsony a szépen terített asztal és a nyugodt, ráérős étkezések időszaka, a szilveszter a bulikról, a táncról, a szórakozásról szól, ilyenkor jobban szeretjük a könnyen elkészíthető partifalatokat.

A nagy klasszikusok, a franciasaláta, kaszinótojás és francia saláta triumvirátusa, mellett egy vendégváró szilveszteri tálat is összedobtak a Fald feles fiúk. Nézzétek!

Szilveszteri vendégváró tál

Szilveszteri vendégváró, azaz franciasaláta, kaszinótojás és sonkatekercs

Hozzávalók:

  • 10 tojás
  • 160 g vaj
  • 210 g búzaliszt
  • 520 ml tej
  • 10 ek majonéz
  • 3 ek mustár
  • 3 tk só
  • ½ tk szerecsendió
  • 200 g torma
  • 1 tk fehérbors
  • 2 cs Kometa szellő sonka
  • 2 cs Kometa extra sonka
  • 400 g borsó
  • 250 g sárgarépa
  • 2 db alma
  • 1 üveg csemege uborka
  • 5 dl tejföl
  • 1 tk cukor
  • 1 tk citromlé
  • 1 fej saláta
  • 1 db paradicsom
  • 1 marék Petrezselyem

Elkészítés: 

10 db tojást keményre főzünk, félbevágjuk, majd a sárgáját egy tálba kanalazzuk. Serpenyőben alacsony hőn 35 g vajat hevítsünk fel és keverjünk el benne 50 g lisztet csomómentesen. Végül kerül bele 120 ml tej. Ezt a keveréket adjuk hozzá is a tojássárgájához. Ízesítsük 5 ek majonézzel, 2 ek mustárral, 1 tk sóval és fél tk szerecsendióval. Keverjük jól össze és ha kihűlt kanalazzuk egy habzsákba, majd töltsük vissza a félbevágott tojásokba.

A sonkatekercsekhez ismét kell egy edény, amiben 125 g vajat felolvasztva 160 g lisztet keverjünk csomómentesre, majd öntsünk hozzá 4 dl tejet. Amint feloldódott, adjunk hozzá 200 g tormát, 3 ek majonézt, 1 tk sót és fél tk fehérborsot. Tegyünk a masszát habzsákba és töltsük meg a sonkaszeleteket. 

Végül jöhet a franciasaláta. A krémet keverjük ki egy tálban 5 dl tejfölből, 2 ek majonézből, 1 ek mustárból, 1 tk cukorból, fél tk sóból és fél tk citrom levéből. Érkezhetnek rá a zöldségek. Keverjük össze és minden mehet a hűtőbe. 

Szilveszteri Party Tál

Party tál mártogatóssal

Hozzávalók:

  • 1 cs Kometa Bécsi Virsli
  • 1 cs Kometa Kemencés Sült Prágai Sonka
  • 1 szál kolbász
  • 200 g gouda sajt
  • 200 g edami sajt
  • 1 cs reszelt sajt
  • 1 fej lila hagyma
  • 3 cs leveles tészta
  • 3 ek mustár
  • 3 ek ketchup
  • 3 ek majonéz
  • 3 ek torma
  • 2 db tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv paradicsom
  • 1 tk chili
  • 1 tk cukor
  • 1 tk bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés: 

Készítsünk elő egy tortaformát, majd alaposan vajazzuk ki. Terítsük ki a 3 csomag leveles tésztát és a tortaforma magasságának megfelelő négyzeteket vágjunk ki belőle. 

Háromféle töltelékkel is kipróbálhatjuk: kolbásszal, kemencés sült prágai sonkával és bécsi virslivel (de leginkább a képzeletünk és a hűtőnk, kamránk tartalma szabja a határokat).

A kolbászhoz mustárt és lila hagymát, a virslihez ketchupot és gouda sajtot adjunk, a sonkához pedig majonézes tormát keverjünk ki. 

Tekerjük fel őket, majd a kivajazott tortaforma közepére helyezzünk egy hőálló kis edényt. Ezt követően szorosan pakoljuk körkörösen a tálat, majd a hengerek tetejét kenjük át tojássárgájával, valamint szórjunk rá sajtot bőséggel. Süssük 170 fokon kb 30-40 percig. Ezalatt elkészül a kis edénybe kerülő szósz. 

Egy gerezd fokhagymát vágjunk fel és ímeg egy evőkanál olíva olajban. Adjunk hozzá egy konzerv paradicsomot, 1 tk cukrot, bazsalikomot és chilit, majd ízlés szerint sót és borsot. 

Főzzük, amíg kissé besűrűsödik és tálaláskor mehet is is a helyére!

Jó étvágyat!

És boldog új évet mindenkinek!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →