Lassan véget ér ez a szokatlan év. A lezárása is némiképp rendhagyó lesz, hiszen nagy partikat, házibulikat nem rendezhetünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy sehogy ne ünnepeljünk!
Míg a karácsony a szépen terített asztal és a nyugodt, ráérős étkezések időszaka, a szilveszter a bulikról, a táncról, a szórakozásról szól, ilyenkor jobban szeretjük a könnyen elkészíthető partifalatokat.
A nagy klasszikusok, a franciasaláta, kaszinótojás és francia saláta triumvirátusa, mellett egy vendégváró szilveszteri tálat is összedobtak a Fald feles fiúk. Nézzétek!
Szilveszteri vendégváró, azaz franciasaláta, kaszinótojás és sonkatekercs
Hozzávalók:
- 10 tojás
- 160 g vaj
- 210 g búzaliszt
- 520 ml tej
- 10 ek majonéz
- 3 ek mustár
- 3 tk só
- ½ tk szerecsendió
- 200 g torma
- 1 tk fehérbors
- 2 cs Kometa szellő sonka
- 2 cs Kometa extra sonka
- 400 g borsó
- 250 g sárgarépa
- 2 db alma
- 1 üveg csemege uborka
- 5 dl tejföl
- 1 tk cukor
- 1 tk citromlé
- 1 fej saláta
- 1 db paradicsom
- 1 marék Petrezselyem
Elkészítés:
10 db tojást keményre főzünk, félbevágjuk, majd a sárgáját egy tálba kanalazzuk. Serpenyőben alacsony hőn 35 g vajat hevítsünk fel és keverjünk el benne 50 g lisztet csomómentesen. Végül kerül bele 120 ml tej. Ezt a keveréket adjuk hozzá is a tojássárgájához. Ízesítsük 5 ek majonézzel, 2 ek mustárral, 1 tk sóval és fél tk szerecsendióval. Keverjük jól össze és ha kihűlt kanalazzuk egy habzsákba, majd töltsük vissza a félbevágott tojásokba.
A sonkatekercsekhez ismét kell egy edény, amiben 125 g vajat felolvasztva 160 g lisztet keverjünk csomómentesre, majd öntsünk hozzá 4 dl tejet. Amint feloldódott, adjunk hozzá 200 g tormát, 3 ek majonézt, 1 tk sót és fél tk fehérborsot. Tegyünk a masszát habzsákba és töltsük meg a sonkaszeleteket.
Végül jöhet a franciasaláta. A krémet keverjük ki egy tálban 5 dl tejfölből, 2 ek majonézből, 1 ek mustárból, 1 tk cukorból, fél tk sóból és fél tk citrom levéből. Érkezhetnek rá a zöldségek. Keverjük össze és minden mehet a hűtőbe.
Szilveszteri Party Tál
Hozzávalók:
- 1 cs Kometa Bécsi Virsli
- 1 cs Kometa Kemencés Sült Prágai Sonka
- 1 szál kolbász
- 200 g gouda sajt
- 200 g edami sajt
- 1 cs reszelt sajt
- 1 fej lila hagyma
- 3 cs leveles tészta
- 3 ek mustár
- 3 ek ketchup
- 3 ek majonéz
- 3 ek torma
- 2 db tojás
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv paradicsom
- 1 tk chili
- 1 tk cukor
- 1 tk bazsalikom
- só, bors
Elkészítés:
Készítsünk elő egy tortaformát, majd alaposan vajazzuk ki. Terítsük ki a 3 csomag leveles tésztát és a tortaforma magasságának megfelelő négyzeteket vágjunk ki belőle.
Háromféle töltelékkel is kipróbálhatjuk: kolbásszal, kemencés sült prágai sonkával és bécsi virslivel (de leginkább a képzeletünk és a hűtőnk, kamránk tartalma szabja a határokat).
A kolbászhoz mustárt és lila hagymát, a virslihez ketchupot és gouda sajtot adjunk, a sonkához pedig majonézes tormát keverjünk ki.
Tekerjük fel őket, majd a kivajazott tortaforma közepére helyezzünk egy hőálló kis edényt. Ezt követően szorosan pakoljuk körkörösen a tálat, majd a hengerek tetejét kenjük át tojássárgájával, valamint szórjunk rá sajtot bőséggel. Süssük 170 fokon kb 30-40 percig. Ezalatt elkészül a kis edénybe kerülő szósz.
Egy gerezd fokhagymát vágjunk fel és ímeg egy evőkanál olíva olajban. Adjunk hozzá egy konzerv paradicsomot, 1 tk cukrot, bazsalikomot és chilit, majd ízlés szerint sót és borsot.
Főzzük, amíg kissé besűrűsödik és tálaláskor mehet is is a helyére!
Jó étvágyat!
És boldog új évet mindenkinek!