fbpx
június 15, 2024
shutterstock_99058250

Sportolnánk, de hogyan és mit?

Kedvenc mozgásformánk a biciklizés

Az idei tavaszunk nem úgy alakult, mit az eddigiek. Normál esetben a tél elmúltával a bikiniszezont megelőző hónapok szorgos testmozgással telnek, mindenki örül, hogy véget ért a sötétség és a hideg és kiszabadul a lakásokból. Idén nehezített pályán mozgott minden sportolni vágyó. Nem voltak tele a parkok, terek focizó, kosarazó csapatokkal, magányos futók rótták ugyan a köreiket, de az edzőtermek, sportklubok mind zárva voltak. Hiányzott a mozgás. De nézzük meg, normál esetben hogy is állunk az aktív élethez mi, magyarok.

Nem meglepő, hogy nyáron sokkal könnyebben szánjuk rá magunkat a testmozgásra és a hétköznapok is aktívabban telnek. A magyarok kedvenc nyári mozgásformája – szintén nem meglepő módon – a biciklizés, de a kirándulás és a kertészkedés is népszerű. Tízből hatan kizárólag társaságban szeretnek sportolni, ráadásul a magyarok kétharmada szerint az edzésekben mindig a vége a legjobb.

Egy 2019 nyarán végzett felmérés szerint 5-ből 4 felnőtt úgy emlékszik, hogy gyermekkorában sokat mozgott együtt a szüleivel, ehhez képest az Eurobarometer adatai szerint a magyarok fele egyáltalán nem sportol, csupán egyharmadunk végez rendszeresen intenzív testmozgást. Ráadásul mindössze tízből egy ember leli örömét benne.

Aktív hétköznapok

Árnyaltabb azonban a kép, ha nem ragaszkodunk szigorúan a sport kategóriához. Az aktív életmód ugyanis messze túlmutat az edzőtermek és a focipályák világán. Ezt támasztja alá a Kométa Mindennapok* felmérése is. Eszerint kedvenc szabadidős elfoglaltságunk a biciklizés, a kirándulás, túrázás, valamint a kertészkedés, de intenzívvé teheti a mindennapjainkat a kutyasétáltatás, a kisgyermek utáni rohangálás, vagy éppen a babakocsi rendszeres tologatása is.

Mozgalmas nyár

A felmérés arra is rámutat, hogy nyáron többet mozgunk. Ebben az évszakban sokkal könnyebben szánjuk rá magunkat a sportolásra. Persze többségünk akkor sem szereti a magányos testmozgást, viszont társaságban, családdal, barátokkal már más a helyzet. Úgy tűnik, nincs jobb aktív családi program a kerékpározásnál: a válaszadók kétharmadának a biciklizés a kedvenc nyári mozgásformája.

A felmérésben résztvevők fele állítja, hogy a gyerekek miatt sokkal többet mozog az évnek ebben az időszakában, a családi nyaralást pedig sokan töltik aktívan: előkerülnek a pingpongütők, tollasütők, standröplabdák és napokig megy a családi bajnokság. Bár egyre több férfi vesz részt aktívan a gyereknevelésben, a babakocsi tologatása mégis jórészt a nőkre marad és a játszótéren is inkább az anyukák futkosnak a gyerekek után.

Ezért sportolunk

Megdöbbentő tény, hogy az Eurobarometer kutatása szerint a magyarok mindössze 11 százaléka leli örömét az edzésekben. A Kométa Mindennapok felmérés ezért azt is igyekezett körbejárni, mégis mi lehet a motiváció a mozgásra. A megkérdezettek közel fele állítja, hogy azért sportol, mert szeretne jó formában lenni a bikiniszezonra – és ez nem kizárólag a hölgyekre igaz. Ez a hozzáállás főként az egyedülállókra és a gyermek nélküli párokra jellemző. A kisgyerekesek már inkább a jövőjükre gondolnak: 59 százalékuk állítja, nem igazán szereti a fárasztó edzéseket, de tudja, hogy ha sokáig akar élni, akkor muszáj rendszeresen mozognia. Ezzel tisztában vannak azok is, akik mindezek ellenére nagyon ritkán tudják rászánni magukat az izzasztó edzésekre. Az aktívan sportolók fele állítja, hogy a sport az „én-idő”, futás, úszás, bicikli közben jó egyedül lenni kicsit. Háromból ketten azonban a sportban a végét szeretik a legjobban, jó érzéssel tölti el őket, hogy megcsinálták. Különösen igaz ez a hölgyekre.

* A reprezentatív felmérés 1008 résztvevő megkérdezésével készült az internetet használó magyar lakosság körében 2019 augusztusában.

Man and woman sitting on wall outdoors with blank arrow

Olasz Olívia

Az egészség megszállottja vagyok; imádok kirándulni, futni, kerékpározni, de a legújabb mozgásformákat is szívesen kipróbálom. Minden érdekel, amivel a testem karban tarthatom.

Olasz Olívia tovbábbi bejegyzéseit itt találod →