fbpx
október 18, 2021

A stromboli az amerikai olaszok és az amerikaiak kedvelt pizzája, amely nem más, mint egy tartalmas olasz szendvics és egy calzone pizza tökéletes házasítása. Az ötvenes évek Amerikájában, egy olasz étteremtulajdonos, Nazzareno Romano rájött, hogy ha keresztezi a pizzatésztát a szendviccsel, akkor abból egy szuper fogás jön létre.

És hogy miért is lett Stromboli a neve? A Stromboli című filmben szeretett egymásba Roberto Rossellini és Ingrid Bergman, a rendező és a színésznő, s az étterem tulaja érezte, hogy pont ez a hírverés kell az addig csak pizza imbottito-nak nevezett szendvicsnek is, így gyorsan elkeresztelte Strombolinak.

A Strombolit hamar más éttermek is átvették, mivel egyszerű, jól variálható étel. A lényeg, hogy jó minőségű olasz felvágottak, szeletelt sajtok kerüljenek a tésztába, amelyet utána kemencében sütnek készre.

A Fald feles fiúk verzióját nézzétek meg a videóban, a receptet pedig készítsétek el bátran!

Hozzávalók

  • 175 ml víz
  • fél tk cukor
  • 20 g élesztő
  • 400 g liszt
  • 2 tk só
  • 1 tk bors
  • 1 doboz paradicsomlé
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 cs Paradicsomos-Bazsalikomos Pesto Fűszerkeverék
  • 1 cs Kometa Kemencés Sült Sertés Sonka
  • 1 cs Kometa Napoli szalámi
  • 1 cs Kometa paprikás téliszalámi
  • 200 g mozzarella sajt (reszelt)
  • 50 parmezán reszelt
  • 2 db tojás

Elkészítés

A pizzatésztával kezdünk. 20 gr élesztőt 175 ml langyos vízbe tördelünk, beleteszünk fél teáskanál cukrot és megvárjuk, míg felfut. Összedolgozzuk 400 gr liszttel, majd kb. másfél órát megleg helyen kelesztjük. Ha lejárt az idő, egy olívaolajos és egy sima sütőpapír között nyomkodjuk meg a tésztát, majd nyújtsuk ki, de ne legyen papírvékony.

Pakoljuk meg legalább 3 különböző szalámival és felvágottal. Ezt követően szórjuk meg 200 g reszelt mozzarellával, majd tekerjük fel. A két párhuzamos oldal behajtására figyeljünk, valamint végig óvatosan haladjunk, nehogy kiszakadjon. Irdaljuk be, kenjük meg tojássárgájával, majd szórjuk meg parmezánnal a tetejét.

200 fokon 25 percig süssük.

Amíg sül, készítsük el a szószt. Egy ek olívaolajat hevítsünk fel lassú lángon és öntsünk hozzá 1 csomag paradicsomos-bazsalikomos pesto fűszerkeveréket. Ezt követően mehet hozzá egy doboz paradicsomlé, só és bors, majd főzzük mártogatós állagúra.

Jó étvágyat!

P1088319
A jó minőségű olasz felvágottak az alapja a jó strombolinak
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →