A Balkán legnépszerűbb étele Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából terjedt el. Sokféle néven találkozhatunk vele; én is, a címben csevapot írtam, a receptben már csevapcsicsát, Romániában micsnek, Bulgáriában kebabcsének, Horvátországban mljevenikának hívják. A közös bennük a darált hús, ami az eredeti receptben sertés, marha és bárány, de természetesen bárányhús nélkül is készíthető.
Legtöbbször bosnyák kenyérbe töltik és ajvárba, valamint fetás szószba mártogatják. A GastroHobbi most egy paprikás szószt főzött mellé, lássuk, hogyan készül!
Hozzávalók
- 1 csomag KOMETA sertés-marha csevapcsicsa
- 1 ek olaj
- 1 db fej vöröshagyma
- 2 db kaliforniai paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk paprikakrém
- 1 ek paradicsompaszta
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk majoránna
- ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors
A serpenyőbe öntjük az olajat, felmelegítjük majd a csevapok minden oldalát szép pirosra sütjük (ez kb 10-12 perc). Amikor elkészültek, tányérra szedjük, és letakarjuk, hogy melegen maradjanak.
A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott kaliforniai paprikát. Sózzuk és további 4-5 percig pirítjuk.
Amikor a paprika kissé megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikakrémet, a paradicsompürét, a fűszerpaprikát, a majorannát. Sózzuk, borsozzuk, löttyintünk hozzá egy kis vizet, összekeverjük, felforraljuk és gyakori kevergetés mellett kb. 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik és ízei összeérnek. Ha nagyon sűrű lenne és leragadna, további vízzel hígítható.
A megsült csevapokat a paprikás szósszal és petrezselymes párolt rizzsel kínáljuk.
Jó étvágyat!