fbpx
május 21, 2024

Ha csütörtök, akkor gnocchi? A legendák szerint Rómában a hét második felében már olcsóbb ételek kerültek a családok asztalára, a csütörtök volt a gnocchi-nap, pénteken pedig általában halat ettek.

Gnocchit, ahogyan ma ismerjük, körülbelül az 1880-as évektől készítenek szerte Olaszországban. Első fogásként kínálják a vendéglők, mint az egyéb tésztaételeiket, néhány tartomány olyan híres a gnocchijáról, hogy ha például Abruzzóban, Friuliban, Velencében vagy Venetóban járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki az ottani verziókat.

És mint a legtöbb olasz tésztaétel, az is viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A Fald feles fiúk most friss bébispenóttal és pirított sonkával készítik.

Hozzávalók

  • 1 cs KOMETA Ínyenc Szellő Sonka
  • 100 g burgonya
  • 200 g rétesliszt
  • 2 ek keményítő
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 1 db szerecsendió
  • 1 cs bébispenót
  • só, bors

Elkészítés

Elsőként természetesen a tésztával kezdünk, melyhez egy nagy darab burgonyát sós vízben megfőzünk. Összetörjük egy keverőtálban, majd 200 g réteslisztet adunk hozzá. Mehet bele a 2 egész tojás, majd sózzuk és borsozzuk, valamint reszeljük hozzá 1 db szerecsendió felét. Alaposan gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle rudakat és vágjuk kisebb darabokra. Ezeket végül forgassuk keményítőbe és mehetnek is a forrásban lévő vízbe.

Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és amint a gnocchijaink megfőttek, azaz feljönnek a víz felszínére, már szedhetjük is át őket a serpenyőbe.A keményítő egy réteget fog képezni a darabokon, ami segít, hogy pirításkor ne tapadjanak le a serpenyőben. Mikor szépen megbarnultak a gnocchi szemek, mehet mellé a sonka. Miután a sonka is megpirult kissé, az egészet öntsük fel 1 dl főzőtejszínnel, valamint kóstolás után ízlés szerint kerülhet még bele só, bors és szerecsendió is.

Pár perc alatt főzzük sűrűre, majd forgassunk bele fél csomag bébispenótot.

Végül jöhet tálalás és jó étvágyat!   

gnocchi2
Házi gnocchi pirított sonkával és bébispenóttal
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →