A tarhonya egy magyar száraztésztaféle, amelynek készítése meglehetősen munkaigényes. Először keményre gyúrják a tésztát, majd lereszelik, vagy nagy lyukú szitán áttörik, végül kiszárítják. Elkészítésének ideje hagyományosan a nyár első fele, az aratás előtti időszak volt, ezért is nevezték a júniusi meleget tarhonyaszárító időnek. Vászonzsákba csomagolva a hűvös kamrában sokáig elállt.
Állítólag eredetileg Perzsiából származik, hozzánk török közvetítéssel került (maga a tarhonya szó is oszmán-török eredetű). A talán legismertebb tarhonyás ételünk pedig a pásztortarhonya, amit a Fald feles fiúk is elkészítettek.
Hozzávalók
- 200 g KOMETA Útravaló sertés lecsókolbász
- 200 g füstölt szalonna
- 3 fokhagyma
- 200 g tarhonya
- 2 db burgonya
- só
- bors
- fűszerpaprika
- 4 dl víz
- olívaolaj
- 1 db kápia paprika
- 1 marék koktélparadicsom
- 1 marék gyöngyhagyma
- 1 csipet friss petrezselyem
Elkészítés
A füstölt szalonnát apróra kockázzuk, majd bőrével együtt lassú lángon elkezdjük zsírjára sütni. Ehhez 3 db gerezd fokhagymát adjunk hozzá, szintén apróra vágva. Mikor teljesen kiengedte a zsírját a szalonna, öntsünk hozzá 200 g tarhonyát. Amíg ez pörkölődik, 2 db burgonyát egy másik edényben főzzünk puhára. Természetesen ízlés szerint sózzuk meg a főzővizet.
Miután a tarhonya szépen megpirult, adjunk hozzá fél evőkanál fűszerpaprikát, majd egy kis kavarás után 4 dl vizet. Fedővel takarjuk le és hagyjuk, hogy puhára főjön.
Az egész fogást egy grillezett kápia paprikával fogjuk megkoronázni. Ehhez a paprikát kenjük át olajjal, majd grillezzük addig, míg puhára nem sül. (Természetesen ehhez a folyamathoz sütőt is használhatunk.) Hogy a héját könnyen eltávolítsuk, a paprikát helyezzük egy tálkába és fedjük le. Pár perc múlva így könnyedén megszabadíthatjuk a feleslegtől.
A fogás főszereplőjét, a KOMETA sertés lecsókolbászt karikákra vágjuk, majd kevés olívaolajon pirítjuk 1 marék gyöngyhagyma és koktélparadicsom társaságában. Adjuk hozzá a tarhonyát és a krumplit, majd jól keverjük össze az egészet.
Még egyszer sózzuk, borsozzuk, valamint a készenlétben álló sült paprikát helyezzük a tetejére egy csipet friss petrezselyem kíséretében. Jó étvágyat hozzá!