fbpx
június 29, 2022

A tarhonya egy magyar száraztésztaféle, amelynek készítése meglehetősen munkaigényes. Először keményre gyúrják a tésztát, majd lereszelik, vagy nagy lyukú szitán áttörik, végül kiszárítják. Elkészítésének ideje hagyományosan a nyár első fele, az aratás előtti időszak volt, ezért is nevezték a júniusi meleget tarhonyaszárító időnek. Vászonzsákba csomagolva a hűvös kamrában sokáig elállt.

Állítólag eredetileg Perzsiából származik, hozzánk török közvetítéssel került (maga a tarhonya szó is oszmán-török eredetű). A talán legismertebb tarhonyás ételünk pedig a pásztortarhonya, amit a Fald feles fiúk is elkészítettek.

Hozzávalók

  • 200 g KOMETA Útravaló sertés lecsókolbász
  • 200 g füstölt szalonna
  • 3 fokhagyma
  • 200 g tarhonya
  • 2 db burgonya
  • bors
  • fűszerpaprika
  • 4 dl víz
  • olívaolaj
  • 1 db kápia paprika
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 1 marék gyöngyhagyma
  • 1 csipet friss petrezselyem

Elkészítés

A füstölt szalonnát apróra kockázzuk, majd bőrével együtt lassú lángon elkezdjük zsírjára sütni. Ehhez 3 db gerezd fokhagymát adjunk hozzá, szintén apróra vágva. Mikor teljesen kiengedte a zsírját a szalonna, öntsünk hozzá 200 g tarhonyát. Amíg ez pörkölődik, 2 db burgonyát egy másik edényben főzzünk puhára. Természetesen ízlés szerint sózzuk meg a főzővizet.

Miután a tarhonya szépen megpirult, adjunk hozzá fél evőkanál fűszerpaprikát, majd egy kis kavarás után 4 dl vizet. Fedővel takarjuk le és hagyjuk, hogy puhára főjön.

Az egész fogást egy grillezett kápia paprikával fogjuk megkoronázni. Ehhez a paprikát kenjük át olajjal, majd grillezzük addig, míg puhára nem sül. (Természetesen ehhez a folyamathoz sütőt is használhatunk.) Hogy a héját könnyen eltávolítsuk, a paprikát helyezzük egy tálkába és fedjük le. Pár perc múlva így könnyedén megszabadíthatjuk a feleslegtől.

A fogás főszereplőjét, a KOMETA sertés lecsókolbászt karikákra vágjuk, majd kevés olívaolajon pirítjuk 1 marék gyöngyhagyma és koktélparadicsom társaságában. Adjuk hozzá a tarhonyát és a krumplit, majd jól keverjük össze az egészet.

Még egyszer sózzuk, borsozzuk, valamint a készenlétben álló sült paprikát helyezzük a tetejére egy csipet friss petrezselyem kíséretében. Jó étvágyat hozzá!

pasztortarhonya
Pásztortarhonya
katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →