Az első húsgombóc jellegű étel minden bizonnyal a kofta volt, a perzsa konyha remeke. Az arab világból a kereskedelmi útvonalakon aztán eljutott Görögországba, Észak-Afrikába és az Ibériai-félszigetre is. Az ókori Rómába görög közvetítéssel érkezett, és Apicius híres római szakácskönyvében már több variációja is szerepelt. Mára az egész világon elterjedt, minden nemzet konyhájában megtalálható valamilyen formában. Sikerének titka az egyszerűség, a praktikum és az olcsóság volt.
A mai receptünk nemcsak megfelel a fenti kitételeknek, de még villámgyorsan el is készül. Nézzük, milyen verziót javasol a Gastrohobbi csapata.
Hozzávalók
- 1 doboz KOMETA Gyorsvacsora magyaros sertés húsgolyók
- 3 szál újhagyma
- 25 dkg darabolt paradicsom konzerv
- 4 ek tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek aprított petrezselyemzöld
- 25 dkg száraztészta
- 12 dkg füstölt parenyica sajt
- Ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors és chili

Elkészítés
A tésztát a csomagoláson jelzettek szerint, enyhén sós vízben kifőzzük.
A húsgolyókat felforrósított serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük, majd tányérra szedjük.
Papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt, majd egy kevés zsiradékon megfuttatjuk a karikára vágott újhagymát, hozzáadjuk a chilit, ezzel is átforgatjuk, majd mehet bele a paradicsom konzerv, a reszelt fokhagyma, a tejföl, a petrezselyemzöld. Gyakori kevergetés mellett összeforraljuk, majd hozzáadjuk a kifőtt, lecsepegtetett tésztát, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük és a tetejére visszapakoljuk az előzőleg megsütött húsgolyókat, végül megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Ízlés szerint, friss salátával kínáljuk.
Jó étvágyat!
