fbpx
október 18, 2021

Az olasz konyhában a rizottót előételként (primi piatti) fogyasztják, mint a tésztát. Kisebb adagot esznek belőle, ezt követi valami húsos vagy halas főétel (a végén pedig természetesen valamilyen csodás desszert). Bár ebben az étkezési sorrendben az olaszok egyedülállóak, és ahogy más országokban – így Magyarországon is – a tésztát általában főételnek eszik, úgy a rizottó is tökéletes, önálló fogás lehet akár egy vasárnapi ebéd esetében is.

A Fald fel-es fiúk most egy egyszerű, bresaolás receptet mutatnak nekünk.

Hozzávalók:

80 g vaj
100 g Kometa Bresaola
200 g rizotto rizs
50 g parmezán
1 l zöldség alaplé
1 dl fehér bor
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk reszelt citromhéj
1 ek citromlé
só, bors

A bresaola teszi különlegessé ezt a rizottót

Elkészítés:


A finomra vágott vöröshagymát 40 g megolvasztott vajon üvegesre dinszteljük. Ráöntjük a riszt és elkezdjük folyamatos kevergetés mellett pirítani. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a finomra vágott fokhagymát, majd öntsük fel fél liter zöldség alaplével.


Adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot (vigyázzunk, mert ha az alaplé már elég ízletes, nem igényel sok ízesítést), és öntsük hozzá a citromlét is. Amint kezd besűrűsödni, öntsük hozzá a maradék alaplevet, tegyük bele a maradék vajat, valamint 50g reszelt parmezánt és a fehérbort.

Amíg újra elfő a leve, vágjuk fel csíkokra az érlelt marhahússzeleteket (a Kometa Bresaolát ajánljuk hozzá). Amikor kellően besűrűsödött, keverjük el a rizottóban a húst és már szinte készen is van. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki!

A rizottót melegen, azonnal tálaljuk. Akkor jó, ha igazán krémes, sűrű szaftban úszik a rizs, és ezt idővel felszívja, melegítve már nem az igazi. A tetejére pedig még bátran szórjunk egy kis parmezánt.
Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →