fbpx
július 17, 2024

Ha megpróbáljuk megfejteni, hogy bizonyos ételek vajon miért kapták épp ezt vagy azt a nevet, sokszor történelmi vagy néprajzi kutakodásba kezdhetünk. Vannak a foglalkozásokról elnevezett ételek, ilyen a böllér módra, pékné módra, kertészné módra. Akadnak népcsoportról vagy tájegységről elnevezett ételeink, mint pl. a burgundi marha, a bakonyi vagy bácskai módra elkészített fogások stb. Sokszor az elkészítője nevét viseli egy-egy étek, vagy azét a hírességét, akinek kedvence volt, mint pl.: a Dubarry, az Eszterházy vagy a Jókai.

És akadnak fantázianevek is, mint amilyen a szellősonka. Miért is lett szellő? Minden bizonnyal azért, mert hajszálvékonyra van szeletelve, így marad oly’ könnyű, mint a szellő.

A szellősonka a formában vagy bélben hőkezelt sonkák közé tartozik. A KOMETA szellősonkája jóval meghaladja a törvény által kötelezően előírt hústartalmat, emellett nem tartalmaz glutént, glutamátot, szóját, laktózt és tejfehérjét sem. Ráadásul olívaolajban sütik, a kiegyensúlyozott étrendbe bátran beilleszthető, kiváló szendvicsfeltét.

Lássuk, a GastroHobbi csapata mihez kezdett vele!

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 14 dkg reszelt trappista sajt
  • 6 dkg reszelt parmezán
  • 2 dl tejszín
  • KOMETA Kemencés Sült szellő sonka

Elkészítés

A lisztet keverjük el a sütőporral, adjuk hozzá a reszelt sajtokat és a tejszínt, majd alaposan dolgozzuk össze.

A tésztából formázzunk tetszőleges méretű golyókat és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 18 perc alatt süssük aranybarnára.

A sütési idő természetesen függ a tésztagolyók méretétől.

KOMETA Kemencés szellő sonkával és ízlés szerint zöldségekkel kínáljuk.

Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →