Ha megpróbáljuk megfejteni, hogy bizonyos ételek vajon miért kapták épp ezt vagy azt a nevet, sokszor történelmi vagy néprajzi kutakodásba kezdhetünk. Vannak a foglalkozásokról elnevezett ételek, ilyen a böllér módra, pékné módra, kertészné módra. Akadnak népcsoportról vagy tájegységről elnevezett ételeink, mint pl. a burgundi marha, a bakonyi vagy bácskai módra elkészített fogások stb. Sokszor az elkészítője nevét viseli egy-egy étek, vagy azét a hírességét, akinek kedvence volt, mint pl.: a Dubarry, az Eszterházy vagy a Jókai.
És akadnak fantázianevek is, mint amilyen a szellősonka. Miért is lett szellő? Minden bizonnyal azért, mert hajszálvékonyra van szeletelve, így marad oly’ könnyű, mint a szellő.
A szellősonka a formában vagy bélben hőkezelt sonkák közé tartozik. A KOMETA szellősonkája jóval meghaladja a törvény által kötelezően előírt hústartalmat, emellett nem tartalmaz glutént, glutamátot, szóját, laktózt és tejfehérjét sem. Ráadásul olívaolajban sütik, a kiegyensúlyozott étrendbe bátran beilleszthető, kiváló szendvicsfeltét.
Lássuk, a GastroHobbi csapata mihez kezdett vele!
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 1 mk sütőpor
- 14 dkg reszelt trappista sajt
- 6 dkg reszelt parmezán
- 2 dl tejszín
- KOMETA Kemencés Sült szellő sonka
Elkészítés
A lisztet keverjük el a sütőporral, adjuk hozzá a reszelt sajtokat és a tejszínt, majd alaposan dolgozzuk össze.
A tésztából formázzunk tetszőleges méretű golyókat és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 18 perc alatt süssük aranybarnára.
A sütési idő természetesen függ a tésztagolyók méretétől.
KOMETA Kemencés szellő sonkával és ízlés szerint zöldségekkel kínáljuk.
Jó étvágyat!