A majonézes saláták őse, a franciasaláta valamikor az 1920-as, 30-as években már megjelent a budapesti éttermekben. Aztán egy 1939-es szovjet szakácskönyvben még orosz hússalátaként lejegyzett recept Magyarországon már franciasalátaként jelent meg. Ki tudja, hogy volt ez pontosan, mindenesetre a burgonyás, zöldséges, majonézes saláták sokáig kirobbanthatatlanok voltak az éttermi kínálatból és a klasszikus hidegtálak közül.
A GastroHobbi új receptje is ezt az alapot használja és turbózza tovább egy kis sült fokhagymás karajjal. Íme a recept:
Hozzávalók
- 85 dkg burgonya
- 2 db közepes répa reszelve
- 1 db lila hagyma
- 2-3 db csemegeuborka
- 3 ek kukorica
- 1 csomag KOMETA Kemencés Sült fokhagymás karaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- 22 dkg majonéz
- 2 ek mustár
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk fokhagymapor
- ízlés szerint só, frissen őrölt tarkabors
Elkészítés
A megtisztított burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
A majonézt fűszerezzük, hozzáadjuk a mustárt és az olívaolajat és alaposan kikeverjük.
Egy nagyobb tálba tesszük a főtt burgonyát, a reszelt sárgarépát, a kukoricát, aprított lila hagymát, apró kockára vágott csemegeuborkát, a csíkokra vágott fokhagymás karajt és a frissen aprított petrezselyemzöldet is. Leöntjük az előkészített majonézes szósszal és átforgatjuk vele a salátát.
Jó étvágyat!