fbpx
július 17, 2024

Szereted a bajor grillkolbászt? Segítünk abban, hogy okosan válassz a polcról

Kométa bajor grillkolbász, Zimbo stuttgarti grillkolbász, ALDI Böklunder fűszeres grillkolbász: a hazai mezőny legjobbjai

Hazánk egyik legolvasottabb tesztoldala, a Maradok a pénzemnél bajor típusú grillkolbászokat tesztelt. Mint minden esetben, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai kóstoltak és értékeltek. A dobogó legfelső fokát toronymagasan, 8,6 ponttal a Kométa bajor grillkolbásza szerezte meg. A 2. fokon 7,8 ponttal a Zimbo stuttgarti grillkolbásza állhat, míg 0,1 ponttal alatta szintén dobogós lett az ALDI Böklunder fűszeres grillkolbász.

Mielőtt rátérnénk az eredmények és a tesztelési folyamat bemutatására, ismerkedjünk meg azzal, hogy pontosan mit is nevezünk bajor grillkolbásznak, ami jellegzetes fehér színével kitűnik a jellemzően vörösesbarnás kolbászok közül. Bemutatjuk tovább azt is, hogy mióta ismerjük ezt a kolbásztípust, és mit érdemes enni/inni mellé!

A bajor grill kolbászok eredete

A mai bajor grill kolbászok elődjeit már a 17-18. századi udvarokban és polgári házaknál is fogyasztották. A borjúhúsból, sertéshúsból és szalonnából készült szürkésfehér színű kolbászt – ahogy az elnevezése is mutatja – a bajorok találták fel. Mai formáját kb. 150 évvel ezelőtt nyerte el, és népszerűsége azóta is töretlen. A Solvent Kereskedőház oldalán az is olvasható ezekről a pirospaprikától mentes húskészítményekről, hogy sajátos ízüket a petrezselyemnek, kardamonnak, citromnak és gyömbérnek köszönhetik. (A fűszerezés termékenként változó.) A jellegzetes színét az okozza, hogy a húst nagyon finomra darálják, eltérő abálási eljárással készítik, valamint amit már említettünk, hogy nem adnak hozzá paprikát.

Édes bajor mustárral és sörrel az igazi?

A Dining Guide oldalán olvasható, hogy a Németország déli részén, különösen Münchenben népszerű bajor kolbász főtt verziója mellé édes bajor mustárt, sós, foszlós, vajas kalácsot és búzasört javasolnak. Érdekesség, hogy még a hűtőszekrény előtti időkben csak délelőtti órákban ették, és a mondás szerint a bajor kolbász nem várhatja meg a déli harangszót. És igen, a búzasör már délelőtt is járt mellé.

Ugyan a fenti ajánlás a kolbász főtt változatának szól, mi is igazi sörkerti hangulatot teremthetünk otthon, ha a grillkolbász mellé édes bajor mustárt, sört és foszlós pékárut kínálunk!

Így készült a teszt

A Maradok a pénzemnél blog tesztjének apropóját az adta, hogy pár éve a hazai gyártók is elkezdtek kísérletezni a paprikamentes, ebből fakadóan fehér színű grillkolbászokkal, és a tesztelők kíváncsiak voltak az eredményre.

A bajor típusú grillkolbászok jellemzői azon túl, hogy kevésbé zsírosak és homogénebb az állaguk, mint a magyaros grillkolbászoknak: nem tartalmaznak pirospaprikát, magas a hústartalmuk, több zöldfűszerrel készülnek, mint a hazai változatok.

A tesztelés előtt felkutatták az országosan a COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben kapható fehér grillkolbászokat. A nürnbergi típusú nagyon vékony grillkolbászok azért maradtak ki a tesztből, mert az állaguk eltér a többitől.

A 11 fős tesztcsapat a kolbászokat alutálcán meggrillezte egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. A kolbászok átlagosan 6-10 perc alatt sültek meg, arra figyeltek, hogy minden oldal egyenletesen süljön és ne égjen oda. Minden terméket 2-3 perc hűlés után kóstoltak meg.

A blogtól megszokott módon, 3 szempont (illat, állag, íz) mentén zajlott a pontozás. Az illatnál a gazdag pörk illataromákon túl díjazták a felismerhető hagyma, majoránna és más fűszerillatokat. Állagnál főképp a textúrára voltak kíváncsiak, azaz azt vizsgálták, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingos, rágós részek. Grillezés előtt a tesztelők nem vagdalták be a kolbászokat azért, hogy minél szaftosabbak maradjanak, és könnyebb legyen felismerni a kolbász fűszerezését. Elvárás volt az is, hogy a bél sütés után ropogós legyen és ne rágós. A külső rétegen keletkező pörk anyagok és fűszerek adják a fő ízeket. A sózás mértékén túl külön értékelték, ha érezhető volt valamilyen zöldfűszer egyedi íze és nem csak a fűszerkeverék egybemosott aromája.

A teljes eredménylista:

  1. Kométa bajor grillkolbász
  2. Zimbo stuttgarti grillkolbász
  3. ALDI Böklunder fűszeres grillkolbász
  4. LIDL Grill&Fun grillkolbász
  5. Auchan bajor grillkolbász
  6. Nádudvari bajor grillkolbász
  7. Landhof bratwürstel
  8. Tesco fehér grillkolbász
  9. Kaiser bajor grillkolbász
  10. Krainer sörkolbász

A blogposzt a Maradok a pénzemnél blog teszteredményeit dolgozta fel.

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →