fbpx
április 25, 2024

Kezdjük egy kis sertés részei kisokossal: A szűzpecsenye a sertés legnemesebb, legdrágább része, a rövid karaj alatt, a gerincnél található színhús. Ugyanúgy, mint a karaj többi részét, süthetjük egyben, szeletben (ezek a szűzérmék) és tölthetjük is. Még a diétába is könnyedén beilleszthető, hiszen nagyon alacsony zsírtartalmú hús, éppen ezért sütés közben a kiszáradásra fokozottan oda kell figyelni.

Lássuk, mihez kedzenek a Fald feles fiúk a szűzpecsenyével.

Hozzávalók

A húshoz:

  • 2 db KOMETA Sertésszűz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • fél citrom héja
  • 1 marék friss oregánó
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors,

A salátához:

  • 1 fej vörös saláta
  • 1 marék fekete olajbogyó
  • 2 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 csipet friss oregánó
  • 100 g feta sajt

Az öntethez:

  • 4 ek balzsamecet
  • 2 ek dijoni mustár
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek méz
  • só, bors

Elkészítés

A botmixer táljába dobjuk be a 4 gerezd fokhagymát, fél citrom héját és levét, a friss oregánót és az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk és turmixoljuk össze az egészet. (Természetesen használhatunk szárított oregánót is.) Kenjük be vele a sertésszüzet, és mehetnek is a 150 fokra előmelegített grillre. Kb. másfél órára lesz szüksége, közben párszor megforgatjuk a húsokat.

A salátadresszing elkészítéséhez vegyünk elő egy tálat és egy habverőt. A balzsamecethez hozzáadjuk a mustárt, a mézet és az olajat. Sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük.

A zöldségeket felkockázzuk, a salátát leveleire szedjük, az olajbogyókat apróbb darabokra vágjuk, majd az egészet összekeverjük a dresszinggel, végül pedig rámorzsoljuk a fetát is.

A sertésszüzet érmékre vágjuk és a salátával tálaljuk.

Jó étvágyat!

katakemences

Kemencés Kata

Falun nőttem fel. Nagyanyám minden vasárnap a tyúkólból választott ebédet, karácsonykor disznót vágtunk, nyárestéken szalonnát sütöttünk. A gyermekkor ízei, emlékei máig elkísérnek. Szeretem ezt másokkal is megosztani.

Kemencés Kata tovbábbi bejegyzéseit itt találod →