Mindjárt itt a Valentin nap, viszont az éttermek zárva. Marad a virágcsokor és ideje kötényt ragadni, hiszen éttermi minőségű kaját otthon is készíthetünk. A Fald feles fiúk megmutatják, mivel villanthattok Valentin napon. Borskéregben sült sertésszüzet készítettek, burgonyaszufléval és pezsgőkrémmel.
Nézzétek meg a videót, készítsétek el ezt a menő fogást és zsebeljétek be az elismerést!
Hozzávalók
- 3 db KOMETA sertésszűz
- 4 dl száraz rose pezsgő
- mustár
- tarkabors
- 4 db burgonya
- nagyszemű só
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- barnacukor
- só
- bors
- parmezán
- szerecsendió
- 2 dl sertés alaplé
- 4 tk ételkeményítő
- 2 dl 20%-os főzőtejszín
- 4 dl tej
- 5 db tojás
Elkészítés
A hús előkészítésével kezdünk: lehártyázzuk és egyforma méretűre vágjuk a sertésszüzeket, bekenjük mustárral, majd feltört tarkaborsba forgatjuk őket és hagyjuk egy kicsit pihenni (akár a sütést megelőző este is előkészíthetjük a húst, jót tesz neki a pácolódás).
A burgonyákat alaposan megmossuk (lehetőleg ezek is legyenek egyforma méretűek). Egy vas lábos aljába kb. 1 cm vastagon nagy szemű sót szórunk, erre helyezzük a burgonyákat, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 60 percre. Félidőben fordítsuk meg a burgonyákat.
A megsült, forró burgonyákat szétnyitjuk, lehúzzuk a héját, majd egy krumplinyomó segítségével összetörjük. Egy kevés szerecsendióval ízesítsük, majd mehet bele 50g vaj és 4 db tojássárgája. Lassú lángon kezdjük el melegíteni, spatulával kevergessük közben, amíg egy egyenletes, egynemű masszát nem kapunk.
Kivajazzuk a szufléformákat, megszórjuk parmezánnal.
Alacsony hőfokon megolvasztunk 50 g vajat, hozzáadunk 50 g lisztet, ezt egy habverő segítségével simára keverve főzzük, majd amikor egy kicsit elkezd habzani, hozzáöntünk 4 dl hideg tejet. Hozzáadunk 4 tojássárgáját, összekeverjük és 2 percig forraljuk, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Ezt keverjük a burgonyamasszához. 5 tojásfehérjét habbá verünk, majd 2 részletben ezt is a masszához adjuk. Az előkészített szufléformákba töltjük és 180 fokos sütőbe tesszük kb. 35-40 percre.
Az előkészített húsokat sütőlemezre tesszük és akár a szufléval együtt is bekerülhetnek a sütőbe. A húsokat 25 perc után kivesszük és felvágás előtt még kb 15 percig pihennek.
Amíg a hús és a szuflé sül, elkészítjük a pezsgőkrémet. 4 dl rosé pezsgőhöz 2 dl sertés alaplevet öntünk és 2-3 percig forraljuk, hozzáadunk 4 teáskanál étkezési keményítőt és csomómentesre keverjük. Sózzuk és egy kis barna cukorral ízesítjük. 2 dl főzőtejszínt öntünk hozzá és besűrítjük a szószt.
Pukkanjon a pezsgő, jó étvágyat!