fbpx
július 17, 2024

Tarolt a KOMETA baconje: ismét egy győzelem a Maradok a pénzemnél tesztjén

Hazánk egyik legolvasottabb teszt hírforrása, a Magyar Ár-Érték Kutató Egyesület egyik legfrissebb tesztje a szeletelt baconöket helyezte serpenyőre. A dobogó legfelső fokára a KOMETA baconje került, a második fokon osztozkodnak a Gierlinger és a COOP baconjei, míg a harmadik fokra a Ringa Bacon állhatott. De mi is az a bacon, honnan ered a neve, mitől olyan ellenállhatatlan? A teszt bemutatása mellett írásunkból kiderülnek mindezek, sőt még az is, hogy a bacon a világűrben is járt már.

Az ínycsiklandozó baconre üthetünk tojást, fogyaszthatjuk magában, mint a klasszikus angol reggeliknél, kerülhet carbonara spagettibe, sőt, hamburgert is gazdagíthat. Ízét olyannyira kedveljük, hogy találunk már bacon ízesítésű chipset, kekszet, de még sört is.

bacon
A tökéletes reggeli; tojás baconnel

„Baconnel minden jobb” (ősi dakota közmondás)

A bacon szó magyarul szalonnát jelent. A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a bacont, csak a pácolás módja szerint tesz különbséget. A bacon megegyezik a császárszalonnával, azaz szintén oldalszalonnából készül, de bőr nélküli és általában vékonyabb.

Magyarországról származik a bacon elnevezés?

Egyes magyarázatok szerint az angol szó alakja a mi Bakony szavunkból eredhet. A magyar mangalicát nagyon sokáig bakonyi sertés néven ismerték Angliában. A szigetország lakóinak nehéz lehetett kiejteni a bakonyi szót, és így formálódhatott át baconné. Több nyelvész is arra a következtetésre jutott, hogy a bacon szalonna nem mást jelent, minthogy bakonyi szalonna.

Más források szerint azonban semmi köze a Bakonyhoz. A bacon és bakony szó is a bükk szóból eredeztethető. Ugyanis hegységünk is minden bizonnyal első erdőispánjáról kapta a nevét Comes de Bacon-Gug ról, aki neve alapján szász származású lehetett. A Bakony név jelentése tehát bükk, bükkös. A régi időkben szabadon tartották a haszonállatokat és húsukat nemesítő, olajban gazdag táplálékkal látták el. Talán épp a bükkfa magjával. Ki tudja?

Az űrben is népszerű

Az első Holdon elfogyasztott étel a bacon volt. Neil Amstrong és Buzz Aldrin első teljes étkezése az Apollo-11 leszállómoduljában a következőkből állt: bacon, sütemény, őszibarack, grapefruitlé, kávé. Mivel a sort a baconnel kezdték az asztronauták, így a bacon történelmet írt a világűrben.

Íme a bacon teszt

A Magyar Ár-Érték Kutató Egyesület 15, országos láncokban kapható füstölt, szeletelt és pácolt bacont tesztelt. A sütést indukciós tűzhelyen végezték, 6 perc hosszan minden bacon esetében. A sütőedényt már előmelegítették, amikor betették a baconöket. A szalonnaszeleteket félpercenként megfordították, a zsírt leszűrték, és így készítették ki sorszámozott tányérokra vaktesztre a szalonnaszeleteket. Az illatot sütés előtt is értékelték. Mivel minden termék füstölt volt, így szerettek volna füstillatot is érezni a kellemes, sült szalonnaillat mellett. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontozták. Állag tekintetében azokat a szalonnákat pontozták kedvezőbben, amelyek a sütés alatt ropogóssá váltak és nem voltak rágósak. A bacon megsütésével az egyik legfinomabb étel keletkezik – írja a tesztoldal. Ennek megfelelően kellemes ízélményt vártak. A bacont minden tesztelő szerette, elvárás volt, hogy ha gyengén is, de füstízt érezzenek, ne csak zsír és só domináljon. A természetes fűszeríz plusz pontokat hozhatott.

A teszt győztese a Kometa lett, a teljes tesztfolyamatról bővebben a Maradok a pénzemnél blogon lehet olvasni.

KOMETA_Inyenc_bacon_szeletelt
A győztes bacon

Figyeljünk a mennyiségre

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a bacon tömegének megközelítőleg a fele zsír, nem árt tehát odafigyelni arra, hogy hány bacont helyezünk a tojás alá. Antal Emese, dietetikus így nyilatkozott a Nébih-nek a baconfogyasztás kapcsán: „A húsfélék fontos szerepet töltenek be étrendünkben. Nemcsak változatosságot, hanem teljes értékű fehérjéket vagy az ízeket teljesebbé tevő, egyes vitaminok felszívódásához szükséges zsírokat is jelentenek számunkra. Ha valaki egészséges, a kiegyensúlyozott étrend részeként nyugodtan fogyaszthat időnként bacont is, figyelve főleg a zsír- és sótartalmára, valamint ügyelve arra, hogy étrendje sok zöldségfélét és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékeket tartalmazzon.”

Tudod mi a köze a Maillard-reakciónak a szalonnához?

Amikor a szalonnában levő zsírok, aminosavak és cukrok olvadni kezdenek, egy nagyon speciális kémiai reakció, az úgynevezett Maillard-reakció megy végbe; ennek végeredménye, hogy a hús, illetve a szalonna megpirul – olvasható a HáziPatika oldalán. A reakció folyamán körülbelül mintegy 150-féle ínycsiklandozó illatú anyag szabadul fel, és kerül a levegőn keresztül az orrunkba. Az illatok pedig nemcsak étvágyat csinálnak, hanem stimulálják az agyunkat és a testünk más részeit is: ezért érezzük azt, hogy annyira kívánjuk a bacont, hogy nem tudunk neki ellenállni.

Ha pedig nektek is összefutott a nyál a szátokban már a cikk olvasása közben, akkor készítsétek el Lázár séf baconos sajtos töltött édesburgonya receptjét. Biztosan nem fogtok csalódni!

edesissos

Karaj Erik

Erik vagyok. Szeretem a hasam, de igyekszem egészségesen étkezni. No de mit jelent az, hogy valami egészséges? A táplálkozástudomány nagyon dinamikusan változik, így rengeteg információ található az interneten, amelyek között nem könnyű kiigazodni. A tévhitek eloszlatásával, igazi szakértők bevonásával szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik keresik a válaszokat.

Karaj Erik tovbábbi bejegyzéseit itt találod →